NRK Meny
Normal

Nå er tiden inne for å sjekke at denne virker

1. desember er Røykvarslerens dag. Da er tiden inne for å teste varslerne og bytte batterier før årets mest brannfarlige måned.

Røykvarsler

Alle nordmenn oppfordres til å bytte batteri i røykvarsleren 1. desember.

Foto: colourbox.com

I jule- og nyttårshelgen er det over dobbelt så mange boligbranner i Norge som ellers i året, opplyser Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

Deres brennhete tips er å huske å bytte batteri i røykvarsleren 1. desember.

Minst 42 prosent av boligbrannene Trøndelag skyldes feil i el-anlegg eller feil bruk av elektrisk utstyr. Det viser nye tall fra DSB for den siste tiårsperioden.

Besøk av brannvesen

Kjetil Monkvik

Kjetil Monkvik, informasjonsrådgiver i Trøndelag brann- og redningstjeneste, sier det er nødvendig med en egen dag for å minne folk på røykvarsleren.

Foto: Henriette Louise Krogness / NRK Trøndelag

Røykvarslerens dag markerer også starten på kampanjen Aksjon boligbrann.

I perioden 1.-3. desember får cirka 40.000 husstander over hele landet besøk av brann- og feiervesen og det lokale elektrisitetstilsynet med tilbud om en enkel kontroll av brannsikkerheten i boligen.

– Plasser røykvarslere slik at du hører dem med en gang de begynner å pipe. I boliger med flere etasjer må du ha røykvarslere i alle etasjene. Det kan være med på å redde livet ditt og din familie, sier avdelingsdirektør Anne Rygh Pedersen i DSB, som sammen med Norsk brannvernforening og Gjensidige står bak kampanjen.

– Bør testes månedlig

– Røykvarslere bør testes en gang per måned og hver gang du har vært bortreist over lengre tid. I tillegg til å teste røykvarsleren med testknappen, bør du med jevne mellomrom teste med røyk, sier informasjonssjef Bjarne Rysstad i Gjensidige.

25 prosent av de omkomne i boligbranner de senere årene hadde ikke en fungerende røykvarsler, ifølge DSB.

Kjetil Monkvik, informasjonsrådgiver i Trøndelag brann- og redningstjeneste, sier at det er nødvendig å ha en egen dag for å minne folk på dette med viktigheten av røykvarslere.

– Vi begynte med dette for omtrent for ti år siden, og antall husbranner går ned, heldigvis. Og da tolker vi det slik at dette virker positivt, sier han til NRK.

– Trykk inn testknappen

Noe av det viktigste man kan gjøre, er å sjekke batteriene i varsleren.

– Batteriene må skiftes regelmessig. Man bør vite at man har den sikkerheten som er nødvendig. Trykk inn testknappen en gang i måneden, sier Monkvik.

Det forekommer i snitt 70 branner daglig i Norge, Sverige, Danmark og Finland, og over 200 dødsbranner er registrert hvert år i følge Nordstat.net. Det opplyser Verisure i en pressemelding.

Nordmenn er flinkest i Norden når det gjelder å sikre seg mot brann.

Brann i julen

I jula og i nyttårshelga er det dobbelt opp med branner.

Foto: Verisure