Tingretten skulle legges ned - nå er det avblåst

– Jeg er veldig glad, sier ordfører i Ørland kommune, Tom Myrvold.

Fosen tinghus

Fosen tingrett sto i fare for å legges ned. Ordfører Tom Myrvoll er blant dem som har kjempet mot dette. Onsdag kveld ble det klart at tingretten består.

Foto: Ståle Yttrehus / NRK

I september foreslo Domstoladministrasjonen å slå sammen 35 tingretter til 12 (se faktaboks).

De hadde delvis vedtatt at Fosen tingrett som i dag ligger på Brekstad i Ørland kommune skal legges under Sør-Trøndelag tingrett. Dette er nå avblåst.

– Glad vi nådde fram

Tom Myrvold

Ordfører i Ørland, Tom Myrvold, er glad tingretten består.

Foto: Ørland Høyre

Det bekrefter ordfører i Ørland kommune, Tom Myrvold (H).

– I kveld fikk jeg informasjon fra de kildene jeg har sentralt plassert som bekrefter at Fosen tingrett ser ut til å være berget. Jeg er veldig glad for at vi har nådd fram med informasjonen og det samarbeidet vi har hatt fram mot beslutninga, sier Myrvold til NRK.

I forrige uke tok han med seg en delegasjon fra Fosen til regjeringskretser i Oslo. Myrvold og kolleger argumenterte sterkt for å beholde tingretten.

Lønte seg med Oslo-tur

De trakk fram særlig to argumenter:

– For det første har prosessen om å legge ned tingretten kommet brått på. De ansatte er blitt lite involvert og ble overrasket. Prosessen har vært dårlig.

For det andre mener ordføreren det er klare indikasjoner på at sentrale krefter ikke har satt seg godt nok inn i de lokale og regionale forholdene.

– De satt ikke med kunnskapen, sier Myrvold.

Ordføreren er sikker på at Oslo-turen ga resultater.

– Av og til lønner det seg å ta en tur til Oslo. Det er alltid nyttig å ha regjeringskontakter. Dette er en god sak for Ørland og Fosen, samt for Hitra og Frøya som også inngår i tingrettens virkeområde, sier Myrvold.

I framtida håper han at Fosen tingrett får ansvaret for også Leksvik og Agdenes.

Fosen tinghus

Fosen tingrett skal fortsatt ligge på Brekstad, og ikke bli underlagt Sør-Trøndelag tingrett i Trondheim.

Foto: Ståle Yttrehus / NRK

Uvisst for Inntrøndelag og Namdal

Det er fortsatt uvisst hva som skjer med Inntrøndelag tingrett og Namdal tingrett. Forslaget fra Domstoladministrasjonen var å slå dem sammen til Nord-Trøndelag tingrett.

Fagfolk har uttalt seg svært kritisk i Domstoladministrasjonens kuttforslag. Enkelte har tatt til orde for at færre tingretter vil gå utover kvaliteten i domstolene.

Det har vært kuttet i antall tingretter i Norge før. Mellom 2001 og 2009 ble 92 tingretter til 66.

NRK Trøndelag akkurat nå