Tine må betale 30 millioner kroner

Tine må betale 30 millioner kroner for å ha brutt konkurranselovgivningen i en eneleverandøravtale med Rema 1000.

TINE straffes for Rema-avtale

Konkurransetilsynet mener at Tine i 2004 forsøkte å skvise konkurrenten Synnøve Finden ut av Remas butikkhyller. Lagmannsretten slår nå fast at Tine brøt konkurranselovgivningen.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Det slår lagmannsretten fast.

Uenige i rettens vurdering

I en pressemelding sier konserndirektør Elisabeth Morthen i TINE at de er tilfreds med at at retten konstaterer at de ikke har inngått en ulovlig avtale, slik Konkurransetilsynet har hevdet.

Konsernet er også fornøyd med at retten mener de ikke har overtrådt konkurranseloven i årsforhandlingene med ICA.

– Men vi er overrasket over og uenige i at vi skal ha utnyttet en dominerende stilling i forhandlingene med Rema, slik retten hevder. Vi mener fortsatt at det ikke er ført bevis for at TINE har overtrådt konkurranseloven, sier konserndirektør Elisabeth Morthen i TINE.

Hun sier Tine ikke hadde til hensikt å ekskludere konkurrenter under forhandlingene i 2004.

– Vi vil nå studere utfallet nærmere og vurdere grundig hvordan vi tar saken videre, sier konserndirektør Morthen.

Skviset Synnøve Finden

Konkurransetilsynet mener at Tine misbrukte sin markedsmakt ved å inngå en avtale med Rema 1000 i 2004 om at meieribedriften skulle være eneleverandør av ost.

Dette førte til at konkurrenten Synnøve Finden helt eller delvis ble presset ut av markedet.

Tilsynet mener også at Tine forsøkte å inngå en tilsvarende avtale med ICA ved å utarbeide et notat tilsynet mente hadde ulovlig innhold.

I 2009 ga Oslo tingrett Tine medhold på alle punkter. I dag ga Lagmannsretten TINE medhold i to av Konkurransetilsynets påstander, mens den ga tilsynet rett i én av påstandene.