NRK Meny
Normal

Brannoffer: – Livet er snudd opp ned

I dag startet rettssaken etter dødsbrannen på Øysand i mai 2015. Både den tiltalte og én av de brannskadde forklarer seg i Sør-Trøndelag tingrett i dag.

Hustøft

Svein Børge Hustøft har vært på Haukeland sykehus i et og et halvt år etter at han ble alvorlig brannskadet i brannen på bilopphuggeriet på Øysand.

Foto: Karoline Ravndal Lorentzen / NRK

Mandag startet rettssaken der daglig leder i Trondheim Bil-demontering, Belinda Skibnes Ramberg, står tiltalt for brudd på arbeidsmiljøloven etter at én person omkom og to personer ble alvorlig skadd i en brann på bilopphuggeriet 26. mai 2015.

Hun opplyste i retten at hun ikke erkjenner straffskyld.

Til stede i retten i dag er også den avdødes etterlatte, og Svein Børge Hustøft som ble kritisk skadd i brannen. Han har etter brannen vært innlagt på Haukeland sykehus til inntil nylig med alvorlige brannskader. I dag vitnet han i Sør-Trøndelag tingrett.

– Det går fremover, men det er veldig vondt. Hele livet er snudd opp ned. Det er gode sjanser for å kunne gå igjen, men det kommer til å ta lang tid, sa Hustøft, som nå sitter i rullestol.

Han forteller at han våknet på ulykkesdagen med en gravid samboer og gledet seg til å gå på jobb. Da dagen var over lå han på Haukeland sykehus med tredjegradsforbrenning på 80 prosent av kroppen. Han ble far mens han lå i koma.

påtale og forsvarer

Politiadvokat Aage Sliper Midling og tiltaltes forsvarer, Frode Wisth.

Foto: Karoline Ravndal Lorentzen / NRK

– Hørte et dunk

Det var på ettermiddagen 26. mai 2015 at en tank, som ble brukt til oppbevaring av 1200 liter bensin, falt i gulvet inne i bedriften, etter at stålbjelken som holdt den oppe knakk.

– De ansatte hørte et dunk fra tankrommet og sprang inn, sa politiadvokat Aage Sliper Midling i sin innledning i retten i dag.

Da tanken falt rev den av en forbindelsesslange mellom flere bensintanker slik at det oppstod en større bensinlekkasje. Etter at arbeiderne gikk inn i hallen for å forsøke å stoppe lekkasjen, antente bensinen.

– Vi gjorde desperate forsøk på å tette lekkasjen, men fikk det ikke til, forklarte Hustøft.

Det ble også kjørt en truck inn i tankhallen. Brannen brøt så ut. Tre personer var inne i hallen da brannen brøt ut.

– De er sterkt brannskadd da de kommer seg ut, sa Midling.

– Denne saken handler om det har vært utført aktsom HMS, og om reolene som tankene lå på ble bygd på en aktsom måte, sa han innledningsvis.

– Hadde HMS-rutiner

Tiltalte Belinda Skibnes Ramberg forklarte seg i retten mandag. Der fikk hun spørsmål fra sin forsvarer, Frode Wisth, om tiltalen som går ut på at hun har hatt manglende HMS-rutiner på arbeidsplassen, og at de ansatte ikke har kjent til det.

– Det er feil. Vi har hatt det i mange år, og vi har jobbet mye sammen om det, sa hun i vitneboksen.

På spørsmål om hvordan hun har det nå, svarte hun at det er svært tungt og at det er snakk om to helt forskjellige liv.

– Det er et liv før og et liv etter, sa hun.

Godtar ikke forelegg

Påtalemyndigheten mener at Trondheim Bil-demontering er skyldig i brudd på både brann- og eksplosjonsvernloven samt arbeidsmiljøloven, men tiltalebeskrivelsen ble endret i januar, og gjelder nå kun brudd på arbeidsmiljøloven.

Bedriften har også fått et forelegg som lyder på én million kroner. Forelegget opprettholdes etter tiltaleendringene, men tiltalte har ikke godtatt det.

Video fra Trøndelag

Nord i Trøndelag holder landets største sportsentusiaster til. Sigrid Rohde (54) fra Levanger er en av dem.
Den aller første av mange svært store transporter i forbindelse med vindkraftutbygginga på Fosen skjer i dag.
Blå himmel og fine forhold- vinterferien er i gang i Trøndelag.