NRK Meny
Normal

Tiltalte sier hun så Vibeche bli drept

Ei 36 år gammel kvinne nektet straffskyld da hun mandag møtte i Sør-Trøndelag tingrett, tiltalt for å ha drept Vibeche Falck Danielsen i Trondheim i januar 2014.

Drapssak Sør-Trøndelag tingrett

Statsadvokat Bjørn Kristian Soknes (til venstre) og forsvarsadvokat Thomas Øiseth i Sør-Trøndelag tingrett mandag morgen.

Foto: Morten Andersen/NRK

Falck Danielsen ble funnet drept og dumpet i nedre del av Nidelva, og en 49 år gammel mann er allerede funnet skyldig i drapet.

Idag startet rettssaken mot hans tidligere samboer, en 36 år gammel funksjonshemmet kvinne fra Trondheim. Også hun er tiltalt for drapet på Falck Danielsen. Men hun nektet skyld både i forhold til tiltalen om forsettelig drap og likskjending.

Kvinnen sier i sin forklaring i retten nå i formiddag, at hun så Vibeche bli drept, men nekter å ha gjort det.

Det var 49-åringens forklaring i lagmannsretten som utløste drapstiltalen mot 36-åringen.

Hogg med øks

36-åringen skal ifølge tiltalen ha hogd og stukket Vibecke Falck Danielsen flere ganger i hodet og halsen med øks. Falck Danielsen døde etter kort tid av forblødning. Tiltalen omfatter også mishandling av liket.

36-åringen sitter i rullestol, og var lenge siktet for drapet. Men påtalemyndigheten tok ikke ut tiltale mot henne på grunn av manglende bevis. Men under rettssaken mot hennes 49 år gamle samboer kom det fram nye opplysninger som knyttet kvinnen til drapet.

Vibeche Falck Danielsen

Vibeche Falck Danielsen ble funnet død i Nidelva i januar 2014.

Foto: Henrik Sundgård/Privat

49-åringen er allerede dømt til 13 års fengsel for drapet, og i lagmannsretten ga han en utfyllende forklaring om hva som skjedde natt til 16. januar 2014.

Endret forklaring

Ifølge mannens forklaring holdt han beina til Vibeche Falck Danielsen mens den 36 år gamle kvinnen drepte henne.

Kvinnens forsvarer, Thomas Øiseth, hevder 49-åringen sa dette for å få mildere straff.

I nye avhør med politiet erkjenner kvinnen at hun ikke var på badet og vasket en hund da drapet skjedde, slik hun tidligere har sagt i avhør.

Krangel om dop

I retten forklarte tiltalte at hun stod på badet da hun hørte musikken blir skrudd opp. Hun gikk til den åpne døra til soverommet og så samboeren (den senere drapsdømte) stå over Vibeche som lå helt stille i senga. Han var forbanna og mente Vibeche hadde tatt dopet hans. Samboeren sprang inn i stua og hentet øksa som hang på veggen. Han skal ha gitt Vibeche flere hugg. Tiltalte sier at hun ble redd, men turte ikke å gjøre noe.

– Jeg ville helst ha lagt på sprang, men kunne jo ikke det, sier tiltalte som er funksjonshemmet.

Da hun var vitne i saken mot samboeren sin, sa hun at hun hele tiden var på badet mens drapet foregikk. I tingretten i dag vedgår hun å ha stått i døråpningen og etterhvert like bak ham, mens drapet foregikk.

Tiltalte tok så med seg hunden som var i leiligheten og gikk på badet for å vaske den. Da hun kommer ut i stua igjen ser hun plastbylten på stuegulvet og forstår at samboeren har pakket inn liket.

I retten legger ikke tiltalte skjul på at hun mislikte Vibeche som person. Men nekter for å ha vært med på å drepe henne.

Hun forteller at det var samboeren som kappet av lillefingeren på liket. Selv så hun aldri noen finger. Tiltalte sier forholdet til samboeren tok slutt kort tid etter drapet, og at han forsøker å skade henne ved å si at hun også deltok i drapet.

Drar inn Vibeches samboer

Videre i sin forklaring drar hun også Vibeches samboer inn i saken.

Hun påstår at hun ikke ønsket være med å frakte liket bort, men at Vibeches samboer sa hun møtte gjøre det siden hun har en motorisert rullestol.

Den 52 år gamle samboeren til avdøde, har som vitne tidligere forklart at han og en kamerat forlot leiligheten mens liket fortsatt lå på stuegulvet. Og det var han som varslet politiet om at det kunne ha skjedd et drap i leiligheten han bodde i.

Han skal vitne i morgen i drapssaken mot den 36 år gamle kvinnen.

Sør-Trøndelag tingrett har satt av fem dager til rettssaken mot den 36 år gamle trondheimskvinnen.

Video fra Trøndelag

Han har seksten verdensrekorder i skøyteløp og er regjerende verdensmester i tre distanser. For å holde seg i form, trener Arne Kjell Foldvik (83) med unge Falken-skøyteløpere i Trondheim.
Fotballfesten på Ranheim ble avlyst i tolvte time. Frustrerte Brann-supportere raser mot avgjørelsen.
Tellefsen antyder at Liv Ullmann duppet av under den nye Trondheims-filmen. - Det beste i meg kommer herfra, sier Liv Ullmann etter å ha sett filmen på Kosmorama.