NRK Meny
Normal

Tente på Kieglekroa med en fakkelboks

19-åringen som har innrømmet å ha startet brannen i Kieglekroa i Trondheim sentrum i desember i fjor, er nå tiltalt etter den såkalte mordbrannparagrafen.

Brann sentrum

Den tiltalte tente på brennbart materiale i en bod med en fakkelboks, heter det i tiltalen.

Foto: HENRIK SUNDGÅRD

Det er Riksadvokaten som har tatt ut tiltalen.

– Tiltalen går i det vesentligste på overtredelse av paragraf 148 i straffeloven, som går på det å stifte en brann som kan sette liv i fare eller medføre betydelig skade på eiendom, sier statsadvokat Unni Sandøy ved Trøndelag statsadvokatembeter til NRK.

Mordbrannparagrafen har en strafferamme på mellom to og 21 års fengsel. Det er også tatt ut tiltale på betydelig skadeverk.

I tiltalen heter det blant annet:

«Natt til fredag 5. desember (...) tok han en brennende fakkelboks fra inngangen til Kieglekroa i Holstveita og brukte denne til å tenne på brennbart materiale inne i en bod, slik at det oppsto brann i bygningsmassen tilhørende kroa og i tilknytning til denne. Brannen førte til utstrakt fysisk skade og verdier for mer enn 20 millioner kroner er meldt tapt.»

Flammehav midt i byen

Brannen fra Kieglekroa

Brannen i Trondheim sentrum kunne lett spredt seg til trehusbebyggelsen i nærheten.

Foto: HENRIK SUNDGAARD

Rundt 100 personer ble evakuert fra bygårdene i nærheten da det brøt ut brann i Kieglekroa i Trondheim tidlig på morgenen 5. desember i fjor. Brannvesenet ble møtt av et flammehav og jobbet lenge før de fikk kontroll over brannen.

Det ble raskt slått fast at brannen startet på utsiden av Trondheims eldste pub, og at den mest sannsynlig var påsatt. Skadeomfanget etter brannen var stort.

Ingen personer ble skadd i brannen, men puben ligger i nærheten av et hotell og brannvesenet var redd for at den skulle spre seg til trehusbegyggelsen like ved.

«Det var nærliggende fare for at Thon Hotell Prinsen og trehusbebyggelsen i nærheten kunne bli antent med ytterlige påfølgende skader i betydelig omfang og verdi. Evakuering fra omkringliggende boliger ble gjennomført. En eller flere av beboerne som oppholdt seg i disse boligene kunne lett ha omkommet, dersom brannen ikke var blitt oppdaget og varslet i tide.» heter det i tiltalen.

Meldte selv om brannen på snapchat

kieglekroa

Etterslukking Kieglekroa.

Foto: Morten Andersen / NRK

Den tiltalte ble sett ved puben, og delte også flere videoer av brannen på Snapchat, en av dem med teksten «Lage brann i byn æ sjø». I et avhør med politiet 8. januar tilsto 19-åringen at han var den som startet brannen.

En brannsakkyndig- og en rettspsykiatrisk rapport ble utarbeidet og oversendt statsadvokaten i Trondheim sammen med saken.

– Saken er berammet til behandling i Sør-Trøndelag tingrett fra mandag 22. juni. Det er satt av tre dager til behandling av saken, sier statsadvokat Unni Sandøy.