Fortsatt alvorlig for brødrene som havnet i Nidelva

Tilstanden er alvorlig men stabil for de to unge brødrene som ble reddet opp av Nidelva i Trondheim torsdag ettermiddag. Nå vil kommunen sette opp skilt ved elvebredden med advarsel mot å bade.

Personer hentet opp fra Nidelva.

VAR UNDER VANNET I EN HALVTIME: Mannskaper fra nødetatene på stedet der de to brødrene ble hentet opp fra Nidelva torsdag ettermiddag.

Foto: Joakim Halvorsen / NTB scanpix

De to brødrene er fortsatt til behandling på St. Olavs hospital.

Sykehuset opplyser fredag ettermiddag at tilstanden til 18-åringen er alvorlig, men stabil. For 20-åringen er nå tilstanden meget alvorlig, men stabil.

Senest fredag morgen meldte St. Olavs hospital at tilstanden til 20-åringen var ustabil.

De to brødrene havnet i Nidelva i Trondheim sentrum torsdag ettermiddag, i nærheten av Gamle bybro.

Setter opp advarsel-skilt

Trondheim kommune skal nå sette opp flere skilt ved Nidelva som advarer folk mot å bade der. De mener det er behov for å informere om faren ved å bade i elva.

– Vi kommer til å gjøre det utvalgte steder, som ved allmenningen på Bakklandet, i Gåsaparken og på Marinen, sier bydriftssjef i Trondheim kommune, Per Øystein Karlsen, til NRK.

Dessuten ba formannskapet i februar rådmann Morten Wolden om å komme med ulike forslag til sikringstiltak langs Nidelven.

– Det jobber vi med, det kommer en sak med forslag om hva som bør sikres først og hvordan vi skal finansiere dette, sier Wolden til NRK.

Kveld i Trondheim

MANGE SKADER SEG OG DØR I NIDELVA: Vi må helt tilbake til 2012 for å finne det siste året ingen livløse personer ble hentet opp fra Nidelva i Trondheim.

Foto: Linda Bjørgan / NRK

Må stadig redde folk opp av vannet

Politiet advarer folk mot å bade i dette området av Nidelva, på grunn av sterk strøm.

Brannvesenet i Trondheim rykket ut 108 ganger i løpet av 2017 med dykkeberedskap. Om sommeren er det ofte i forbindelse med bading og ulike studentarrangement, eller for eksempel kanovelt.

– Vi hentet opp 18 personer i 2017. Brannvesenet vil oppfordre folk til å unngå bading i Nidelva, selv om den ser vakker ut og stille. Elva kan stedvis ha sterke strømmer, og man kan få store problemer med å komme seg til land, sier fagansvarlig ved redningsdykking hos Trøndelag brann- og redningstjeneste (TBRT), Jan-Eirik Selbo Martinsen, til NRK.

Ifølge en gjennomgang gjort av NRK, har politiet hentet opp døde personer fra Nidelva hvert eneste år de siste seks årene.

To yngre menn ble torsdag ettermiddag hentet opp av Nidelva i Trondheim.

Reddet etter å ha vært under vannet i en halvtime

Politiet fikk melding om hendelsen klokka 15.20 torsdag. Da kom brannvesenet med redningsdykkere, og politiet kjørte oppover elven med båt.

– Det vi vet er at den ene personen var under vann i cirka 20 minutter, og han andre skal ha ligget under i rundt 30 minutter. Det ble foretatt førstehjelp her på stedet, og nå er de fraktet til St. Olavs hospital, sa innsatsleder i politiet, Tonje Westad, til NRK torsdag ettermiddag.

Det som troligvis har skjedd, er at den ene mannen gikk ut i vannet og deretter ble tatt av strømmen. Deretter skal den andre mannen forsøkt å hjelpe til, men han skal også ha bli tatt av strømmen, opplyste politiet til NTB torsdag ettermiddag.

Hørte rop om hjelp

Omar Amadi er en av flere ungdommer som satt på den andre siden av Nidelva da ulykken skjedde torsdag ettermiddag. Han forteller at det var veldig skummelt.

– Vi så to stykker i elva. De skreik og ropte på hjelp. Flere prøvde å hjelpe, også kom ambulansen etter hvert, sa Amadi til NRK.

Politiet snakker med vitner etter badeulykken i Nidelva

VITNER: Politiet snakker med vitner etter badeulykken i Nidelva torsdag ettermiddag.

Foto: Jøte Toftaker / NRK