Hopp til innhold

Tilbake til livet

Eskil Aasmul fra Trondheim har ME – kronisk utmattelsessyndrom. I sju år har han vært sengeliggende. Nå er han på vei tilbake til livet.

Eskil Aasmul

Eskil Aasmul har ME, kronisk utmattelsessyndrom.

Foto: Tore Rosshaug / NRK

35-åringen har bodd i kjelleren hos foreldrene sine de siste sju årene. I perioder har han vært så syk at han nesten ikke har klart å kommunisere med de rundt seg.

- Da han var på det verste, skreiv han en lapp til oss en gang i uka, der det sto "ok". Han skjønte vel at vi var bekymret, sier mor Gunny Aasmul.

Omdiskutert sykdom

Aasmul har sykdommen ME, kronisk utmattelsessyndrom. Sykdommen er udefinerbar og kan ikke diagnoseres med en test eller blodprøve.

De som lider av den beskriver den som å løpe maraton med influensa. Kroppen blir sliten av lite eller ingenting og pasienten kan i verste fall bli sengeliggende, som Eskil.

Om lag 10.000 nordmenn lider av ME og tallet øker. Som regel er det veldig aktive mennesker som rammes av sykdommen, ofte folk med mange jern i ilden, som lever et aktivt liv både på jobb og på fritida.

Aktiv livsstil

Også Eskil var aktiv og opptatt før han ble syk. Han sprang orienteringsløp, spilte fotball og var flink på skolen.

-Kameraten min på 90-tallet var en ekstremt energisk, konkurranselysten mann, forteller Thomas Berge Mjølhus.

Eskil Aasmul

Eskil Aasmul var en ivrig orienteringsløper før han ble syk.

Foto: privat

Midt på 1990-tallet duket navnet hans opp på sportssidene i avisene. Han hadde avslørt kodene FIFA brukte i rankingen for landslagsfotballen og ble omtalt som ”Drillos hemmelige tallmagiker”.

For ti år siden begynte problemene som til slutt endte i utmattelsessykdommen. Far Øivind forteller at han stusset over at den ellers så aktive gutten plutselig ble slapp og sliten.

- Han kunne springe et forholdsvis kort orienteringsløp og etterpå var han helt utslitt. Da satt han to-tre timer i sofaen, husker faren.

Trodde det var psykisk

Legene mente Eskil hadde psykologiske forstyrrelser og han fikk terapi. I seks år levde Eskil og familien hans i den tro at tilstanden hans skyldtes psykiske problemer.

Først i 2000 fikk han diagnosen ME, eller CFS - kronisk utmattelsessyndrom.

Bare tre prosent av ME-pasientene blir så alvorlig syke som Eskil. Han måtte ligge i et mørkt rom og var oversensitiv for lys og lyd.

-Hver gang jeg så lys eller hørte lyder, følte kroppen stress og jeg ble dårligere, forteller Eskil. Sykdommen kostet ham ekteskapet, og han måtte avbryte studiene.

Besøker venner

Nå er Eskil så smått på vei tilbake til samfunnet. Han bor fortsatt hos foreldrene, men klarer å ta små turer ut for å besøke venner og familie.

-Første gang han kom hit, kjørte han ned til døra og kastet fra seg et postkort der det sto "Jeg var her. Hilsen Eskil". Det var alt han orket før han måtte dra hjem igjen, forteller vennene Marianne Mo Berge og Thomas Berge Mjølhus.

Viktig å gjøre noe

Mens han lå i mørket i kjelleren og prøvde å bli frisk, memorerte han 50 egenkomponerte sanger. I tillegg har han skrevet en roman, en thriller, som nå selges i bokhandlene.

- Jeg lå i senga hele dagen og kom meg opp i ti minutter og skriver før jeg måtte legge meg igjen. Neste dag skreiv jeg i nye ti minutter. Det ble et lappeverk, men det har vært veldig viktig for meg å føle at jeg gjør noe. Det er fint å føle når man legger seg om kvelden at livet har gått et lite skritt videre, sier Eskil.