Til kamp mot overvekt i Bjørgen-land

Hver tredje tredjeklassing i Midtre Gauldal er overvektig, og nå slår kommunen alarm. De ber folk legge om livsstilen, og får støtte av skidronninga Marit Bjørgen.

Hver tredje tredjeklassing i Midtre Gauldal er overvektig, og nå slår kommunen alarm. De ber folk legge om livsstilen, og får støtte av skidronninga Marit Bjørgen.

VIDEO: – Jeg burde vel egentlig sluttet med ski og reise hjem for å gjøre en jobb. Det er veldig interessant for meg å være med og bidra, jeg synes jo dette var et skremmende tall, sier Marit Bjørgen om fedme-utfordringene i hjemkommunen Midtre Gauldal.

Det var Trønderbladet som først skrev om at én overvektsproblematikken i kommunen i Sør-Trøndelag. Én av tre tredjeklassinger der sliter med overvekt - dobbelt så mange som landsgjennomsnittet.

– Det er jo skremmende. Det ser ut som om både skolen og Midtre Gauldal har en jobb å gjøre når det gjelder fysisk aktivitet, sier Marit Bjørgen til NRK.

Bildet av Midtre Gauldal er nokså ulikt det som presenteres på kommunes nettsider, med langrennsløpere på rulleski.

Familier vegrer seg

Kristin Myklevoll, Folkehelsekoordinator i Midtre Gauldal kommune

MÅ KUNNE SNAKKE: – Jeg tror det er på tide at vi tør å snakke om dette, sier Kristin Myklevoll, Folkehelsekoordinator i Midtre Gauldal kommune.

Foto: Per Ivar Rognes / NRK

– Jeg tror det er på tide at vi tør å snakke om dette. Jeg er svært klar over at dette er et veldig sårbart tema. De foreldrene vi kommer i kontakt med, er fortvilt og lei seg. Men jeg tror likevel at vi må snakke om det, sier Kristin Myklevoll, Folkehelsekoordinator i Midtre Gauldal kommune.

Skolehelsetjenesten har sett problemet lenge, og har hjelp å tilby. Men familiene vegrer seg:

– Vi opplever at mange foreldre blir både irriterte og helst ikke vil høre så mye snakk om det, når vi påpeker det. De mener at dette er noe de klarer å ordne opp i selv, sier Hanne Mjøen, ledende helsesøster i Midtre Gauldal kommune.

Hanne Mjøen, helsesøster i Midtre Gauldal kommune

VIL IKKE HØRE: – Vi opplever at mange foreldre blir både irriterte og helst ikke vil høre så mye snakk om det, når vi påpeker det, sier Hanne Mjøen, ledende helsesøster i Midtre Gauldal kommune.

Foto: Per Ivar Rognes / NRK

De som har deltatt i livsstilsprosjektet kan vise til gode resultater - med mer åpenhet om problemene fedme gir håper de å få flere med:

– Du trenger ikke å kaste om på hele livsstilen din. Kanskje er det et lite grep som må gjøres. Men hvis du gjør det lille grepet hver dag, hele året, blir det et stort grep til slutt, påpeker Kristin Myklevoll.

– Burde ha reist hjem

Marit Bjørgen ser ikke bort fra at hun vil trå til for hjemkommunen.

– Kan du tenke deg å reise hjem for å hjelpe og motivere dem litt?

Anders Gunhildsøien, gymlærer ved Støren ungdomsskole

ANNET BILDE: Anders Gunhildsøien, gymlærer ved Støren ungdomsskole, har aktive elever som liker å bruke kroppen.

Foto: Per Ivar Rognes / NRK

– Jeg burde vel egentlig sluttet med ski og reise hjem for å gjøre en jobb. Det er veldig interessant for meg å være med og bidra, jeg synes jo dette var et skremmende tall, sier Bjørgen.

Likevel: Lite minner om problemer med fedme og overvekt når NRK møter skolelever fra Midtre Gauldal til gymtime i Størenhallen.

– Jeg kjenner meg ikke helt igjen i det bildet. De jeg har som elever er svært fysisk aktive, og synes det er fint å bruke kroppen, sier Anders Gunhildsøien, gymlærer ved Støren ungdomsskole.