Hopp til innhold

Student vant over Høyskolen Kristiania – slipper å betale 50.000 i semesteravgift

Tidligere student ved Høyskolen Kristiania, Kevin Sivertsen, har vunnet over privatskolen i forliksrådet. Nå vurderer andre studenter gruppesøksmål.

Kevin Sivertsen

VANT FREM: – Vi føler at vi kjemper også for de andre studentene, sier Kevin Sivertsen (til høyre) fra Halden. Han er tidligere student ved Høyskolen Kristiania i Trondheim. Til venstre er pappa Stig Sivertsen.

Foto: Heidi Gomnæs / NRK

En rekke studenter følger med på saken, fordi de er i en lignende situasjon. De har alle sagt opp studieplassen etter fristen – men før semesterstart. Likevel har de fått et krav om å betale nesten 50.000 kroner.

Sivertsen har tidligere fortalt til NRK at han nekter å betale kravet. Nå er han lettet over dommen fra forliksrådet i Halden.

– Først og fremst så ble jeg veldig glad. Men etter hvert som faren min og jeg fikk mer bevis, og mer info rundt saken i sin helhet, så skjønte vi jo at vi har en veldig sterk sak, sier Kevin Sivertsen til NRK.

Forliksrådet: Urimelig krav

Forliksrådet i Halden konkluderer med at «det er urimelig å kreve full semesteravgift idet oppsigelsen foreligger før semesterstart og kort tid etter mottatt faktura.»

Sivertsen dømmes til å betale 3000 kroner, mens Høyskolen Kristiania dømmes til å betale saksomkostninger.

Forliksrådet viser til en dom fra Nedre Romerike tingrett fra 2016 hvor en kvinnelig student vant over privatskolen etter å ha gjort samme feil.

Alf Harald Brøndbo (24)

VURDERER GRUPPESØKSMÅL: Alf Harald Brøndbo, tidligere student ved Høyskolen Kristiania i Trondheim.

Foto: Privat

Tre tilfeller i samme klasse

Bare i Kevin Sivertsens klasse fra Høyskolen Kristiania i Trondheim er de tre studenter som har gjort samme feil – sagt opp etter fristen. Maria Nilsen er blant dem, men hun har allerede betalt.

– Når det er såpass mange som klarer å gjøre samme feilen, så burde jo det si noe om skolen også da, sier Nilsen til NRK.

NRK har tidligere fortalt om Alf Harald Brøndbo som levde på 500 kroner i måneden for å betale avgiften for studieplassen han ikke benyttet seg av.

Vurderer gruppesøksmål

Nå øyner Brøndbo en mulighet for å kreve penger tilbake i et gruppesøksmål sammen med andre studenter.

– I utgangspunktet venter jeg nå for å se utfallet hans og så har vi vært i dialog med en advokat for et eventuelt gruppesøksmål ettersom vi ble så mange flere enn vi forventet, sier Brøndbo til NRK.

Maria Nilsen vurderer å bli med på et eventuelt gruppesøksmål.

– Jeg har jo allerede betalt i underkant av 50.000 for et studie jeg ikke har gått. Det er mye penger for en fattig student, påpeker Nilsen.

Stein-Oddvar Evensen

IKKE ENIG I DOMMEN: Markeds- og kommunikasjonsdirektør ved Høyskolen Kristiania, Stein-Oddvar Evensen. Høyskolen har i dag avdelinger og studenter både i Oslo, Bergen og Trondheim.

Foto: Rolf Petter Olaisen / NRK

Skolen anker ikke

Høyskolen Kristiania er ikke enig i dommen fra forliksrådet, men de anker likevel ikke.

– Vi stiller oss undrende til at forliksrådet stiller juridisk bindende kontrakter til side. Men vi ønsker ikke å forfølge denne saken ytterligere, sier markeds- og kommunikasjonsdirektør ved Høyskolen Kristiania, Stein-Oddvar Evensen, til NRK.

– Frykter dere et gruppesøksmål?

– Nei, det gjør vi ikke. Dommen gjelder bare denne saken. De andre sakene må behandles individuelt.

Pia Cecilie Høst

KRITISERTE STUDIEKONTRAKTENE: Jurist og avdelingsleder i Forbrukerrådet, Pia Cecilie Høst, har tidligere fortalt NRK at det ikke er godt nok at studentene må tolke for å skjønne innholdet i studiekontraktene ved Høyskolen Kristiania.

Foto: Halvor Njerve, Forbrukerrådet