Tidligere landslagslege om Johaugsaken: – Trist og helt unødvendig

Tidligere nestleder i Antidoping Norge, Inggard Lereim, mener at også idrettsutøveren har ansvar for hvilke medikamenter man bruker.

Inggard Lereim

Tidligere landslagslege, Inggard Lereim, mener at dopingsaken Therese Johaug nå har havnet i er trist og unødvendig.

Foto: Roger Myren / NRK

Onsdag ble det kjent at Therese Johaug har brukt en krem mot solbrenthet på leppene under en treningssamling i Seiser Alm i Italia. Kremen som har navnet Trofodermin viser seg å inneholde det anabole steroidet clostebol.

Under gårsdagens pressekonferanse i forbindelse med dopingsaken, sa Johaug han hun er helt uten skyld det som har skjedd, men uttalte likevel at hun er klar over ansvaret som ligger hos henne som idrettsutøver.

– Jeg tok det ansvaret ved å spørre legen min, som er ekspert på idrettsmedisin. Jeg hadde overhodet ingen grunn til å tro at kremen sto på lista, sa hun.

Ansvaret er definert på forhånd

Tidligere nestleder i styret for Antidoping Norge, spesialist i idrettsmedisin og tidligere landslagslege, Inggard Lereim, er klar i sin tale når det gjelder dopingsaken rundt Therese Johaug.

– Ansvaret er definert på forhånd. Vi leger har et ansvar for alt vi gjør overfor pasienter, men i idretten har også utøveren ansvar for alt vedkommende får i eller på seg av legemidler som kan inneholde stoffer som kan stå på en eventuell liste, sier Lereim til NRK.

– Betyr det at du mener at Therese Johaug tar feil når hun sier at hun er helt uten skyld i dette?

– Jeg vil ikke kommentere hennes fortvilte utsagn. Vi har ingen juridisk kompetanse og jeg overlater til juristene å gå i dybden på de sidene av denne triste og helt unødvendige saken, forteller Lereim.

Risiko å handle medisin i utlandet

Han reagerer imidlertid på at landslagslege, Fredrik Bendiksen, tok sjansen på å kjøpe et medikament til Johaug under oppholdet i Italia.

– Jeg hadde aldri våget det. Jeg har jo vært landslagslege i flere tiår selv og en fast regel var å ikke kjøpe medikamenter i utlandet, men sørge for at man hadde de med seg hjemmefra. Det er så mange usikkerheter rundt produksjon og produksjonsmåte og detaljer i innholdet at man kan ta en risiko ved å handle medikamenter ute, forklarer Lereim.

Et samspill mellom lege og utøver

Også langrennsjef, Vidar Løfshus, mener at ansvaret ikke bare ligger hos landssalgslege, Fredrik Bendiksen.

– Det er et samspill mellom lege og utøver, men som Fredrik sa det: Det er jeg som har all skyld, det var jeg som gav rådene, det var jeg som i siste innstans sa hun skulle ta disse midlene her.

– Inggard Lereim mener lege og utøver må se på legemiddel sammen og gå igjennom stoffene sammen. Hva sier du til det?

– Det høres ut som et godt forslag. Det er nok naturlig at jeg prater litt mer med Lereim etter hvert som er en av de mest erfarne idrettslegene i Norge.