Tidenes NM

Det ble trønderske medaljer i alle renn, i tidenes beste NM på ski.

Byåsen vant NM-gull

Byåsen vant dagens stafett, på avslutningsdagen av tidenes NM.

Foto: Thomas Rasmus Skaug / SCANPIX

De trønderske utøverne dominerte årets NM. Avslutningsdagen ble kronet med tre trønderske gull. Magnus Moan tok gull i kombinert sprint, mens Varden IL og Byåsen IL tok hjem stafettgullene i langrenn. Totalt hentet trøndere og trønderske lag heim 18 medaljer i løpet av dagene i Granåsen.

- Et prikkfritt arrangement, og god reklame for trøndersk idrett, sa Torgeir Bjørn etter siste konkurranse. Også skipresident Sverre Seeberg var imponert over arrangørene og mesterskapet i Granåsen.

- Det har vært et NM som vil huskes som et av de beste, om ikke det aller beste!

Seeberg skrytte også av alle de frivillige, et fantastisk publikum og været som hadde satt prikken over i'en.

For de fem dagene mesterskapet varte, strømmet publikum til Granåsen og skapte et fantastisk liv. 800 frivillige og et fint vintervær gjorde at rammene til mesterskapet var fantastiske.

Best i byen

Henning Skilag og Varden IL har lenge kjempet om å få de beste kvinneutøverne til sin klubb. Byåsen IL og Strindheim IL det samme på herresiden. Det var disse fire lagene som på forhånd var spådd som de største favorittene.

De siste to års vinner, Strindheim IL, var kanskje den største favoritten før start. En Lars Berger i storform ville det annerledes og sikret et suverent gull til Byåsen IL. Strindheim gikk inn til bronse, men før start var Strindheim optimister og satset på å bli best i byen.

- Tore Ruud hvem, responderte Petter Northug da han fikk spørsmål om hvem som var den største utfordreren til Strindheim IL når Lillehammer og Tore Ruud Hofstad ikke stilte til start.

- Mosvik stiller med lag i år, det vil stå mellom oss to, fortsatte en spøkefull Northug. Mosvik havnet til slutt på 36. plass i dagens renn.

- Vi hadde som mål å bli best i byen, men slik gikk det ikke i dag, sa Strindheim John Kristian Dahl til NRK etter løpet.

Det klarte derimot Byåsen IL med Chris A. Jespersen, Tor Arne Hetland og Lars Berger. Til øredøvende jubel fra publikum gikk Lars Berger i ensom majestet over målstreken.

- Fantastisk publikum. Fantastisk artig, sa skiskytter Berger etter målgang.

Stemningen på stadion og jubelen fra publikum fikk det til å gå kaldt nedover ryggen på de fleste tilstede.

- Jeg får gåsehud, og det er ikke på grunn av kulden, sa speaker Nils Martin Tidemann over høytaleranlegget.

Dobbelt gull

Petter Northug startet over tretti sekunder bak teten før siste etappe, og sjøl om han forsøkte å ta inn forspranget forstod han raskt at løpet var kjørt. I stedet holdt han Northug-show på stadion, vinket til publikum og gikk sidelengs over mål.

- Gullet havnet i hvert fall i Trøndelag, smilte Northug etter målgang, og spurte om han hadde blitt historisk med tre bronsemedaljer i et og samme NM.

I kvinneklassen sikret gårsdagens sølvvinner, Marthe Kristoffersen, gullet for Varden IL, like foran erkefienden Henning Skilag og Marte Elden. For Varden gikk Tor Arne Hetlands kone Guri, og sikret dermed dobbelt gull for ekteparet på NMs siste dag.

- I kveld blir det fest med bløtkake og eventyrbrus i det hetlandske hjem, jublet en entusiastisk speaker Nils Martin Tidemann etter at Byåsen hadde gått i mål.

I følge kona, var det ingen selvfølge at hun skulle stille i årets stafett.

- Dette er ferskt. Det er bare en uke siden jeg fikk forespørsel om å stille for moderklubben min. De ville så gjerne stille med to lag, sa Guri Hetland etter løpet.

Kjempefornøyd

Leder for organisasjonskomiteen Svein Ove Dyrdal er strålende fornøyd med gjennomføringen av første del av NM, og ønsker alle velkommen tilbake til del to i Støren og Selbu i slutten av mars.

- Vi er kjempefornøyde med gjennomføringen av årets mesterskap og ser frem til del to nå, sier Dyrdal