Hopp til innhold

Ti tips til tiurleik

Hvordan finner man et godt sted for å se tiurleik? Og hvordan skal man best forberede seg? Sjekk våre ti tips til tiurleik her.

Tiurleik

Tiuren spiller helst inne i skogen.

Foto: Kjartan Trana / NRK

På Østlandet er «høneuka» gjerne i slutten av april eller begynnelsen av mai – det er da storfuglene spiller på det mest intense. Høneuka kommer litt senere lenger nord i landet.

Her er NRK Trøndelags ti tips til deg som vil ut i naturen for å oppleve tiurleik på riktig nært hold:

1. Kikk i gammelskogen

Orrfuglen leiker gjerne på åpne myrer, mens tiuren ofte holder til i gammelskogen.

2. Se etter sporene

Allerede i mars høres de første kneppene mens snøen ligger tjukt mellom trærne, de første tiurene er på plass på leiken, og nå er det lett å se sporene. De spesielle merkene etter tunge vinger som dras mot snøen kjenner du lett igjen. Finner du spillsporene har du også funnet din leik. Kanskje skal du ut å lete når våren kommer? Men hvor skal du lete? Det kan jo finnes noen du kjenner som vet av en leikeplass.

3. Spør de som er eldre

I tidligere tider var det nærmest en tradisjon at man måtte komme seg ut på leik i starten av mai. Noen eldre husker kanskje stedet der de dro, men det er også store muligheter for at de gamle leikeplassene ikke eksisterer. Skogbruk og andre inngrep har endret på mye ute i naturen. Likevel kan dette være en god plass å starte leitinga etter din egen hemmelighet.

Bli med ut på tiurleik i Trøndelag

Bli med når Hans-Tore Trana (10) får oppleve sin aller første tiurleik med sin far, NRK-reporter Kjartan Trana.

4. Se på furutrærne

Det kan også være lurt å legge merke til steder der du observerer mye skogsfugl ellers i året, det er helt sikkert en leik i nærheten. Furutrær med tydelig nedbeitede topper er et annet tegn du kan se etter.

5. Let etter spillmøkk

Når paringstiden nærmer seg blir aktiviteten på leiken mer intens, og fuglenes avføring får en hvit farge i tuppen. Den blir kalt spillmøkk, et godt tegn å se etter på dagtid. Både tiur og orrfugl legger fra seg denne avføringen på spillplassene. Har du funnet noen av disse tegnene er det kanskje på tide å ta en overnatting i nærheten for å prøve å finne ut av hva som skjer på stedet. Det vil garantert bli spennende.

Orreleik

Orreleiken foregår gjerne på åpne myrer.

Foto: Linda Bjoergan / NRK

6. Benytt kamuflasje

Beste måte å observere leiken på, er å benytte et telt til kamuflasje. Da ser ikke fuglene deg. Sett opp teltet kvelden før, leiken starter gjerne tidlig på morgenen.

7. Bli i teltet

Husk å være forsiktig på leiken, ikke forstyrr fuglene under spillet. Bli i teltet og ha respekt for at du besøker disse fantastiske skapningene på deres område.

8. Vær stille

Husk at teltet ikke er lydtett. Skarpe lyder eller snakk i teltet, vil være nok til at fuglene blir skremt.

Tiurleik

Tiuren er full av hormoner og vil viser seg fram på sitt beste.

Foto: Kjartan Trana / NRK

9. Ikke fortell til andre

Ikke fortell andre hvor leiken er. Selv om du selv opptrer varsomt, vil andre kunne være ubetenksomme. Hvis leiken blir forstyrret kan den forsvinne fra området for godt.

10. Ikke dra for tidlig hjem

Ikke forlat spillområdet før en halvtimes tid etter at leiken er avslutta. Selv om du ikke ser fuglene, kan de være i området og bli skremt.