NRK Meny
Normal

– Pinlig om Levanger sier nei til byantikvar

Ti norske kommuner får byantikvar i løpet av kort tid. Men i en av Norges mest verneverdige trehusbyer, Levanger, sier politikere foreløpig nei takk.

Hvor er dette 17.06

Ti bykommuner i Norge får byantikvar og får støtte fra Riksantikvaren til å opprette stillingene. I Levanger (bildet) er det stor politisk uenighet om den fredede trehusbyen trenger en byantikvar.

Foto: Tariq Alisubh/NRK

Levanger er en av Norges få helhetlige trehusbebyggelser fra slutten av 1800-tallet og står på Riksantikvarens liste over unike og bevaringsverdige kulturminner, men det er stor politisk uenighet om det skal opprettes en byantikvar.

– Det er pinlig om Levanger sier nei til dette, sier Per Anker Johansen fra Arbeiderpartiet i kommunen.

En rekke andre bykommuner i Norge får nå byantikvarer, og får tilsagnsbrev i løpet av høsten, bekrefter Riksantikvaren.

Krigen raserte mange av de gamle trehusbyene i Midt-Norge, men Levanger i Nord-Trøndelag unnslapp. Derfor er byen i dag et enestående minnesmerke om hvordan en norsk småby så ut på slutten av 1800-tallet.

Nye byantikvarer

Det er nå klart at det blir opprettet byantikvarer i Fredrikstad, Steinkjer, Moss, Frogn, Flekkefjord, Eigersund, mens Risør og Kragerø går sammen om å få byantikvar.

To andre bykommuner har også sagt ja, men her må søknaden til Riksantikvaren ferdigstilles først.

Alle de ti kommunene vil få 400.000 kroner i to år fra Riksantikvaren når de nå oppretter nye stillinger som byantikvarer.

Tar vare på kulturverdier i byene

– Kommunene har vært veldig positive til å få byantikvarer, som skal bidra til å ta vare på viktige kulturverdier i byene i Norge. Dette betyr mye, sier seniorrådgiver hos Riksantikvaren, Sissel Karlstrøm.

Byantikvarer kan komme tidlig inn i planer og byggesaker som berører viktige kulturminner i den enkelte byen.

Fra før er det byantikvarer i Oslo, Bergen, Trondheim, Sandnes, Stavanger og Kristiansand.

Viktig for Levanger

Seniorrådgiver Sissel Karlstrøm hos Riksantikvaren sier hun blir forundret hvis trehusbyen Levanger sier nei.

Hun viser til at trehusbyen er den største kulturminnefredninga i Norge noen gang. Nesten 300 trehus er i praksis fredet i byen.

– En byantikvar kan bidra til å gjøre byen og sentrum enda mer attraktiv, sier Karlstrøm.

Hun så denne ukas Glimt av Norge på NRK fra trehusbyen og er imponert over hvor fint det er i denne byen.

Uenighet om byantikvar

Men det er stor politisk uenighet før kommunestyremøtet i Levanger.

Lederen i plan- og utviklingskomiteen, Alf Magnar Reberg fra Senterpartiet, mener Levanger bør si nei til byantikvar når saken snart skal avgjøres i kommunestyret.

– Jeg ser vanskelig for meg at en byantikvar i Levanger har nok å holde på med. Vi må ha noe igjen for pengene vi bruker på byantikvar, sier han.

Pinlig

Rådmannen i Levanger anbefaler på det sterkeste at det blir en byantikvar.

– Jeg er helt uenig med rådmannen i denne saken, sier Reberg fra Senterpartiet.

Per Anker Johansen fra Arbeiderpartiet mener den fredede trehusbyen Levanger ikke kan si nei til dette.

– Vi får sannsynligvis et stempel på at vi kanskje ikke er så ivrig på dette. Det er pinlig hvis Levanger sier nei til byantikvar, sier Johansen.

Levanger

Politikerne er uenige før kommunestyremøtet i Levanger om det er behov for en byantikvar. Kommunen må si fra til Riksantikvaren innen 15. september.

Foto: Tariq Alisubh/NRK

Video fra Trøndelag

Han har seksten verdensrekorder i skøyteløp og er regjerende verdensmester i tre distanser. For å holde seg i form, trener Arne Kjell Foldvik (83) med unge Falken-skøyteløpere i Trondheim.
Fotballfesten på Ranheim ble avlyst i tolvte time. Frustrerte Brann-supportere raser mot avgjørelsen.
Tellefsen antyder at Liv Ullmann duppet av under den nye Trondheims-filmen. - Det beste i meg kommer herfra, sier Liv Ullmann etter å ha sett filmen på Kosmorama.