Thrilleravslutninga er i gang

10 minutter bak seg har Sigrid Ekran (29) mannen som har vunnet Femundløpet ni ganger, og kvinnen som vant Finnmarksløpet i fjor.

Inger-Marie Haaland kjører ut i natten fra Grimsbu.

Inger-Marie Haaland skal ta igjen Robert Sørlie ett minutt foran seg, og Sigrid Ekran 11 minutter foran.

Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK

Sigrid Ekran klar til de siste to etappene.

Sigrid Ekran (29) leder med ti minutter før de siste to etappene.

Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK
Robert Sørlie rett før starten ut fra Grimsbu.

Robert Sørlie skal ta igjen Sigrid Ekran, men også holde unna for Inger-Marie Haaland.

Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK

Dermed er thrilleren i gang. To kvinner og én mann med ulike forutseninger kjemper om norgesmestertittelen og masse heder og ære i miljøet.

Løpshistorikk

De tre førerne og deres hundespann har ulik historikk så langt i løpet.

Robert Sørlie (51) gikk hardt ut, tok korte hvilepauser, og satte tidlig konkurrentene under press. Han ledet den første halvparten av løpet, men så har farten gått noe ned i forhold til konkurrentene. Men han er veldig motivert. Vinner han i år blir dette hans tiende seier

Inger-Marie Haaland (48) har åpnet litt mer moderat. Så har hun økt farten underveis. Siste etappe i Folldalssløyfa gikk hun raskest av de tre. Nå har hun heng på Robert Sørlie ett minutt foran seg.

Sigrid Ekran (29) gikk hardt ut, falt deretter noe tilbake, særlig på etappen fra Tynset til Grimsbu. Her slet hun med en urolig hund som ikke ville sitte i sleden, da den ble for sliten. Bare der tapte Ekran nesten 20 minutter i forhold til Sørlie. Men så har hun økt farten igjen, og leder nå løpet.

Hundene

Alle de tre kjørerne har gode hunder. Sigrid Ekran har kanskje den svakeste stallen (hun har 30 hunder hjemme på tunet i Folldal, mot Haalands 55 og Sørlies 50 hunder). Ekran er i ferd med å bygge seg opp med en sterk stall, og det tar tid.

Ganske tidlig måtte Ekran ta ut den første hunden. På Folldalssløyfa var hun nede i ti hunder. Men der kjørte hun veldig fort, så det ser ikke ut til å hemme henne.

Robert Sørlie er nede i ni hunder nå ut fra Grimsbu. Han har kjørt sine hunder ganske hardt tidlig i løpet. De hundene han har igjen må holde helt inn om han skal ha håp om å vinne. Men han har tidligere vist at han kan disponere hundene veldig godt.

Det gjelder i enda større grad også Haaland. Hun har hele hundespannet intakt. Det kan bli avgjørende de siste 195 kilometerne.

Vekt og styrke

Robert er den tyngste av de tre kjørerne, så hundene har mer å trekke på. Til gjengjeld er han normalt sterkere til å sparke i fra. I alle fall inntil han skadet muskelfestet i det ene beinet i La Grand Odyssé i alpene for tre uker siden. Nå sier han at han ikke merker så mye til skaden. Men den hemmer han nok noe.

Inger-Marie Haaland er også veldig godt trent. Hun løper gjerne i brattere stigninger, og har vist at hun er utholdende, da hun vant Finnmarksløpet over 1.000 km i fjor.

Sigrid Ekran er den yngste og letteste av de tre. Hundene får dermed nesten halvparten så mye å trekke som hos Sørlie. Dermed tåler hun godt å ha bare ti hunder igjen i spannet. Hun har vist at hun kan holde høy fart. I tillegg er hun en typisk sparker, selv om hvert spark ikke blir like kraftig som hos en mann.

Rutine

Robert Sørlie og Inger-Marie Haaland har mye rutine å ta av enn Sigrid Ekran. Det kan komme godt med når kreftene tar slutt og man avhenger av rutinen.

Konklusjonen må bli at løpet nå er helt åpent. Alle disse tre kan vinne årets Femundløp. Nærmeste konkurrent bak disse tre, Bjørnar Andresen, må ta igjen en hel time på Ekran.

Han klarer kanskje å ta igjen én eller to i tettrioen. At han skal klare å ta igjen alle tre vil være en prestasjon.

Rett bak Andresen finner vi flere rutinerte kjørere, som Ketil Reitan og Trond Ørslien. Om de kan blande seg inn i tetstriden er usikkert. Men de skal altså kjøre 195 kilometer for noe er avgjort.