NRK Meny
Normal

Thon tar over Britannia

Olav Thon-gruppen skal ta over ærverdige Britannia hotell i Trondheim. De sier de vil holde fast på særpreget på hotellet.

Britannia i Trondheim

Britannia Hotel i Trondheim ble bygd i 1997.

Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK

– Ja, Palmehaven og særpreget skal bestå. Men vi skal se på en del fornyelser, men med nennsom hånd, sier Thon.

Han regner med at han skal klare å gjennreise hotellets ry. Blant annet ved å oppgradere rommene.

Gode minner

Dette blir dette 73-ende hotellet de driver.

– Jeg var her i 1955 med en pelskolleksjon og møtte kunder på Britannia. Jeg var stolt av omgivelsene, sier Thon.

Han kjenner en del til hotellets historie, men har ikke alle detaljene inne.

Var på topp

– Jeg har lagt merke til at det var selve kronen i norsk hotellverden inntil for en del år siden. Da kom det inn i en mer skiftende periode og det satte kanskje sitt preg, sier Thon.

Han vil gjenreise hotellet til gamle høyder.

Britannia er et klassisk hotell. Det har hatt et noe høytidelig og borgerlig preg over seg, med handelsstandens herrer godt representert i store, godt beplantede saler, ikke minst den for noen, legendariske Palmehaven.

Hotellet kan spores tilbake til 1897 og ligger sentralt i byen.

Det kan ikke stikkes under en stol at hotellet har slitt med stil og økonomi i de siste årene, men nå har altså Thon-gruppen tatt over de 247 rommene, medberegnet 31 suiter og kunstnerrom. Her er det fire restauranter og en pianobar.

Francis Hay og Olav Thon

Francis Hay og Olav Thon la fram planene på en pressekonferanse.

Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK

Litt historikk

Hotellets egen skryteliste forteller litt om atmosfæren de så langt har forsøkt å forsvare. Her er noen smakebiter av den.

 • 1896 Fridtjof Nansen markerer sin ekspedisjon i Trondheim, mange celebre gjester er til stede.
 • 1897 Offisiell åpning av Britannia Hotel og byen feirer sitt 900-års jubileum.
 • 1906 Kong Haakon krones i Trondheim. Mange celebre gjester bor på hotellet under begivenheten og Britannia står for serveringen.
 • 1907 Kong Chulalongkorn av Thailand bor på Britannia Hotel, rom 513, i forbindelse med sin andre europareise invitert av Kong Haakon og Dronning Maud.
 • 1926 Dronning Wilhelmina, Kronprinsesse Juliane og Prins Heinrich bor på hotellet i forbindelse med grunnsteinnedleggelsen av Studentersamfundet.
 • 1930 Verdensutstilling i Trondheim og den japanske Kronprins Takamatsu besøker Trondheim og bor på Britannia Hotel.
 • 1946 Krigen er over. Kong Haakon og Kronpris Olav besøker Trondheim, og Britannia Hotel gjenopptar driften etter å ha vært okkupert av tyskerne under krigen.
 • 1958 HM kong Olav signes i Nidarosdomen og Britannia Hotel og Palmehaven er arena for den offisielle middagen som Trondheim kommune holder. Britannia Hotel står også for middagen i Stiftsgården.
 • 1969 Dronning Elisabeth, Prins Philip, Prins Charles og prinsesse Anne samt hele det kongelige følge, besøker Trondheim. Britannia Hotel står for innkvartering og bespisning under besøket.
 • 1991 HM Kong Harald og Dronning Sonja signes i Nidarosdomen og Britannia Hotel og Palmehaven er arena for den offisielle middagen som Trondheim kommune avholder.
 • 2006 Britannia Hotel er hovedhotell under Kroningsjubileet 20.–23. juni. Kongefamilien, Det Kongelige Slott, Regjeringen og Presidentskapet innkvarteres på Britannia Hotel. Kjøkkensjef Atle Bjøringsøy er ansvarlig for Kroningsmenyen som serveres i Stiftsgården.