Hopp til innhold

Thomas Byberg

Thomas Byberg fikk sølvmedalje på 500 meter skøyter i OL i St. Moritz i 1948. Han fikk tida 43,2 og delte sølvmedaljen med to amerikanere.

Thomas Byberg

Thomas Byberg var født i Hommelvik i 1916. Han døde i 1998.
Han begynte å delta aktivt som skøyteløper i 18-årsalderen, og avsluttet karrieren i 1950.

Thomas Byberg var sprinter og hadde naturlig nok 500 m som favorittdistanse. Som rendyrket sprinter var han ikke aktuell for EM- og VM-lag, og det var bare i OL at de beste sprinterne i verden kunne møtes til mesterskapsdyst.

1/10 fra gull

Det var svært jevnt på 500-meteren i St. Moritz. Finn Helgesen vant bare 1/10-sekund foran Thomas Byberg og de to amerikanerne.

Byberg hadde et sent startnummer og gikk nok under dårligere forhold enn mange av sine hardeste konkurrenter. Under helt like forhold er det mange som mener at Byberg hadde gått helt til topps.

Mottatt som helter

De trønderske skøyteløperne, med gullmedaljevinner Sverre Farstad og Thomas Byberg i spissen, fikk en storslagen heimkomst, skriver Egil Hyldmo i boka "Trøndergull:

"Det artet seg som det reine triumftoget. Kongevogna fraktet OL-deltakerne fra Støren heim til Trondheim. Titusenvis av trondheimere hyllet under folkefesten sin første gullvinner og de andre som hadde hatt den tvilsomme fornøyelsen av å konkurrere i tynnlufta i de sveitsiske alper."

OL-plasseringer - Thomas Byberg

År

Sted

Øvelse

Plassering

1948

St. Moritz

500 m skøyter

Sølv

Siste fra Trøndelag

Alf Skille

Torsdagens Midtnytt er ved Alf Skille

Torsdagens Midtnytt er ved Alf Skille