NRK Meny
Normal

Therese snøt Marit for storeslem

Det ble sølv til Marit Bjørgen i 30 kilometeren i VM.

Therese Johaug Marit Bjørgen

Marit Bjørgen på tur til å gi Therese Johaug en fortjent gratulasjonsklem.

Det perfekte VM ble spolert for Marit Bjørgen. Det ble sølv på 30-kilometeren, gullet gikk til Therese Johaug.

– Det var ingenting å gjøre med Therese i dag, sa Marit Bjørgen etter at drømmen om fem gull på fem forsøk ble spolert.

Ingen har tatt flere enn fem VM-gull i ett og samme mesterskap. Bjørgen hadde muligheten til å tangere Elena Välbes rekord fra Trondheim i 1997, men da Johaug satte inn støtet på andrerunden, greide verken hun eller Justyna Kowalczyk å henge på.

– Jeg kjente at jeg måtte jobbe for å holde tritt med henne, men greide ikke å tette luken. Jeg prøvde å ta henne inn igjen, og var nede i 14 sekunder på det minste, men måtte bare konsentrere meg om sølvet, sier Bjørgen.

Ikke taktikk


Bjørgen var storfavoritt før tremila, og kunne ta sitt femte VM-gull i mesterskapet. Men hun var sjanseløs på rykket til Johaug.

– Jeg hørte Therese rope at Kowalczyk nærmet seg. Jeg visste at hun (Kowalczyk) kom til å komme, men da Therese rykket klarte jeg ikke å følge henne. Det var ikke taktikk at jeg lot henne gå, jeg hadde lyst på gullet jeg også og prøvde alt jeg kunne, sier Bjørgen.

Bjørgen var sjanseløs


Tremila ble avgjort der og da. Verken Bjørgen eller Kowalczyk klarte å tette luka og Johaug dro i fra. På de lettere partiene klarte Bjørgen å ta innpå noen sekunder, men i motbakkene var det en 22-åring fra Dalsbygda som var dronning.

– Jeg ble litt overrasket da Marit ikke fulgte meg, men da jeg fikk en luke tenkte jeg bare «nå må du kjøre», sier Therese Johaug.

– Da jeg ikke klarte å følge Therese opp bakken i Styggedalen forsto jeg at hun var sterkere enn meg i dag og at jeg måtte kjempe om sølvet, sier Marit Bjørgen.

  • Se video der Therese gi beksjed til Marit før rykket
Video - Kowalczyk er snart oppe

Angrer ikke på at hun sto over


Bjørgen fikk selv en luke ned til Kowalczyk mot slutten av løpet, men gikk inn og skiftet ski. Da kom den polske løperen helt opp i ryggen på Bjørgen igjen.

– Smørerne anbefalte to bytter, og jeg visste at jeg hadde mine beste par liggende og vente. Så jeg følte meg ganske trygg på at jeg kom til å greie det, sier hun.

Bjørgen sier det var en stor opplevelse å gå gjennom løypene lørdag.

– Det var helt rått å gå i dag med så mye folk. Dette har vært et helt utrolig mesterskap, og det er så moro at vi kan være to på pallen i dag!

– Angrer du på at du ikke gikk sprintstafetten?

– Nei. Jeg hadde heller angret hvis jeg hadde fått stafetten eller tremila spolert på grunn av tunge bein, sier hun.

  • Se video fra pressekonferansen med Marit og Therese
Video - Kowalczyk er snart oppe