– Jeg vil ikke bli husket for dette ansiktet

VM-drømmen ble knust, EM-drømmen endte med knockout, og årets comeback ga brukket nese. Nå må Andreas Evensen ta noen runder med seg selv før han bestemmer seg for om han skal fortsette.

NRK Trøndelags Eva Laukøy i et lengre intervju med bokser Andreas Evensen

Proffbokser Andreas Evensen er slått, men ikke utslått. I et lengre intervju snakker trønderen om slagene, kritikerne, og viljen til å bokse mer.

Andreas Evensen

Her har Andreas Evensen (svart shorts) akkurat fått en ordentlig karamell i ansiktet, og går i bakken. Da stoppet dommeren EM-kampen.

Foto: Claus Fisker / NTB scanpix
Helge Wærøy

FORTIDEN: Trener Helge Wærøy var Andreas Evensens partner helt frem til EM-tapet i 2013.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

– Mamma kom gjennom telefonrøret av glede da jeg bestemte meg for å legge opp. Men hun skjønte det også da jeg igjen bestemte meg for å prøve, smiler Andreas Evensen.

28-åringen snakker ærlig og fra levra i et NRK-intervju du kan se i sin helhet i videovinduet øverst.

– Det er ingen tvil, men en usikkerhet, sier trønderen innledningsvis på spørsmål om boksefremtiden.

Men først litt fortid:

Det brutale EM-tapet

Tallrekka 17-4-1 forteller om flest seire siden karrieren som profesjonell bokser startet i 2006. Deriblant WBO interkontinental-tittelbelte i fjærvekt fra 2010, som han senere forsvarte.

Samme år tapte han imidlertid VM-kamp i super fjærvekt på poeng for den regjerende mester skotten Ricky Burns.

I 2013 tapte han EM-tittelkamp i fjærvekt mot den russiskfødte belgieren Alexander Miskirtchian på knockout i tolvte runde.

– Hadde jeg gjort alt jeg skulle 9. februar 2013 hadde jeg stått her med EM-beltet. Jeg er min største kritiker, og er litt bitter på meg selv. Alt frem dit var planlagt, men mitt eget hode og hjerte sviktet meg i akkurat den kampen, slår Evensen fast.

Derfor la Evensen opp

Det var dommeren som stoppet EM-oppgjøret. Bildene av et knust ansikt gjorde inntrykk på hele bokse-Norge. Knapt to måneder senere besluttet da også Andreas Evensen å gi seg som proffbokser.

– Det var hevelser under øyet, og jeg fikk meg en på siden av kjeven. Jeg var på MR-undersøkelse og snakket med legene, men fikk da beskjed om at jeg ikke trenger å bekymre meg.

– Jeg vil ikke bli husket for dette ansiktet. Problemer var at lysten og motivasjonen til å bokse var borte.

Evensen

FREMTIDEN: Billy Nelson (t.h.) er nå blitt treneren til Andreas Evensen. Her hjelper Nelson til med sparringen før Evensens tittelkamp i fjor. Nelson trener også Ricky Burns, som slo Evensen i VM-kampen for 3,5 år siden.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

Derfor gjorde Evensen comeback

Gutten oppvokst i Haltdalen i Sør-Trøndelag flytter til England for å gå på skole. Der finner han etter noen måneder på ny bokselyst. Samarbeidet med gammeltrener Helge Wærøy er avsluttet, og Evensen slår seg sammen med Billy Nelson.

Den skotske treneren har blant annet vært læremester for verdenrekordholder Ricky Burns – som slo nettopp Evensen i VM-kampen i 2010.

14 måneder etter det tapte EM-beltet, gjorde Andreas Evensen comeback i bokseringen.

– Jeg innser i dag at jeg trenger lengre tid for å komme i gang. Det var en forhastet avgjørelse, sier Evensen om den kampen.

Slått igjen ... men ikke utslått

Andreas Evensen

Slik så ansiktet ut to dager etterpå. – Det er ikke slik jeg vil bli husket, sier Evensen, som nå vurderer nytt comeback

Foto: Wågø-Wares / NRK

For det endte i en ny gedigen nedtur. Evensen tapte på poeng mot georgiske Kakhaber Avetisian i det som skulle være veien tilbake til en ny tittelkamp.

– Det er sikkert hånlatter et sted bak ryggen min, det er slikt man ikke bryr seg om. Det handler om at jeg har prøvd og prøver igjen, sier Evensen

– Var comebacket en bommert?

– Det vil jeg ikke si. Det høres kanskje klisjeaktig ut, men det er bedre å angre på noe en har gjort, enn noe man ikke har gjort.

NRK-ekspert: – Når du ikke har mer å by på, er det like greit å sette punktum.

Hva nå?

De siste slagene har gitt en knekt nese, og i sommer venter operasjon.

– Det er ingenting som sier at jeg ikke kan hoppe inn bokseringen igjen, presiserer Evensen, som vil gå en rekke runder med seg selv før han bestemmer seg endelig.

– Det holder ikke ha lyst, men må være virkelig motivert. Jeg vet hva som skal til, det er utallige mange timer med trening, jobbing psykisk og fysisk. Men jeg må bli enig med meg selv, sier Evensen som altså ikke utelukker comeback i 2014.

– Kanskje jeg blir boksetrener?

I det over 30 minutt lange TV-intervjuet snakker Evensen også om:

  • Bakgrunnen som født i Colombia, oppvokst i Norge
  • Utdanningen til lærer, fremtidige karriereplaner
  • Det sosiale arbeidet med ungdom
  • Folk som vil slåss på byen
  • Boksesporten i Norge
Andreas Evensen i samtale med NRKs Eva Laukøy

TETT PÅ: NRK Trøndelag vil i sommer ta en lengre prat med flere profilerte mennesker. Intervjuer er Eva Laukøy

Foto: Ole Jørgen Finnes / NRK