Disse testene kan sørge for OL-gull i Tokyo

To gamle studiekamerater ved NTNU i Trondheim kan være med å avgjøre om det blir edelt metall under ro-øvelsene i OL i Tokyo.

Fredrik Mentzoni, Olympiatoppen

I en skipstank ved Sintef i Trondheim legges grunnlaget for potensielle olympiske og paralympiske gull i roing i sommer.

To tidligere studiekamerater fra NTNU jobber sammen for å få enda større fart på båtene som skal brukes under OL i Tokyo.

De gamle studiekameratene Fredrik Mentzoni og Senthuran Ravinthrakumar.

GAMLE KJENNINGER: Fredrik Mentzoni og Senthuran Ravinthrakumar studerte sammen ved NTNU.

Foto: Sintef Ocean

– Veldig kult

– Det er jo veldig kult at Sintef har disse lokalene i Norge. At vi kan komme hit og få hjelp av den fremste ekspertisen i verden, sier Fredrik Mentzoni. Han er fagkonsulent for teknologi ved Olympiatoppen.

Målet er å finne hvilken overflatebehandling av båtene som gir størst fart.

Fredrik Mentzoni

TROR PÅ GULL: Fredrik Mentzoni fra Olympiatoppen tror på OL-gull i sommer.

Foto: NRK

– Vi måler veldig små forskjeller i kraft når vi sleper denne båten inne i skipstanken. Og det får vi til og det er vi veldig glade for, sier Senthuran Ravinthrakumar, som er forsker ved Sintef.

– Det er jo veldig artig å få møte Fredrik igjen, og samtidig kunne bidra til at Norge kan vinne medaljer i OL, fortsetter han.

Tror på medalje

Norges Roforbund setter også stor pris på testingen som foregår i Trondheim. De har stor tro på at dette samarbeidet kan gi edelt metall i Tokyo-OL.

– Dette gir større fart i båten, og det kan kanskje gi oss et OL-gull, mener Per Helge Brun-Svendsen fra roforbundet.

Tester robåt ved Sintef

TESTER: Forskerne i Trondheim tror de skal få større fart på OL-båtene til Norge.

Foto: NRK

– Hvis det går bra, håper vi å få en bit av gullmedaljen. Men fortsatt er vel roeren og treneren viktigst. Men dette er en idrett med små marginer. Så en liten justering her og der kan bidra til at de kommer et steg nærmere et gull i Tokyo, som vi har så lyst på, sier Fredrik Mentzoni.

Har bidratt siden 2000

Men det er ikke første gang norske roere får hjelp av forskermiljøet i Trondheim. Helt siden 2000 har Olaf Tufte og andre norske roere testet båtene sine hos Sintef. Testene har forbedret overflater, trimmet båter og funnet ut hvilke produkter som gir minst mulig motstand i vannet.

Også før OL i 2016 foregikk det tester på båtene for å få de til å gå raskere i vannet. Og det ga resultater. Det ble to bronsemedaljer. Først til Olaf Tufte og Kjetil Borch i dobbeltsculler. Deretter ble det ny bronse til Kristoffer Brun og Are Strandli i dobbeltsculler, lettvekt.

Rio Olympics Rowing Men

BRONSEMEDALJER: Kjetil Borch (til venstre) og Olaf Tufte sikret seg bronsemedaljene under OL i roing i 2016.

Foto: Luca Bruno / Ap