Hopp til innhold

Kommuneoverlege ut mot test-misforståelse

Det er mangel på analysekapasitet i Trondheim. Kommuneoverlegen forteller om en misforståelse som gjør at unødvendig mange vil teste seg.

Korona hurtigtest.

UNØDVENDIG TESTING: I Trondheim forteller kommuneoverlegen at mange tar kontakt for å få hurtigtest eller PCR-test uten at de egentlig har behov for det.

Foto: Kasper Holgersen / NRK

I den første versjonen av artikkelen skrev NRK at det er mangel på hurtigtester. Poenget er at kommuner nå prioriterer hvem som skal få hurtigtester fra kommunens beholdning og PCR-test. Det har til dels vært litt vanskelig å få tak i hurtigtester du kan få kjøpt selv.

– Testingen er ganske utfordrende for tiden, sier kommuneoverlege i Trondheim, Tove Røsstad.

Akkurat nå er det ikke bare-bare å få tak i en hurtigtest. Dessuten er det svært presset kapasitet ved St. Olavs hospital for analyser av PCR-tester.

– Folk tester seg mye – noe som for så vidt er bra. Men vi må prioritere nå, sier Røsstad.

To grupper prioriteres

De siste fire dagene har 1140 personer i Trondheim kommune testet seg for korona med PCR-test. 357 personer testet positivt. Det er delta-varianten som dominerer.

11 koronapasienter er innlagt på St. Olavs hospital. To er i respirator.

De som prioriteres for PCR-testing slik situasjonen er nå, er folk med symptomer eller som skal teste seg ut av karantene.

– Noen vil teste seg fordi de skal reise et sted, eller fordi de skal besøke besteforeldre. De synes det kan vært kjekt med en test for sikkerhets skyld, forklarer Røsstad, og legger til at du kan droppe testen så lenge du er frisk og rask.

– Dra til bestefar om du ikke har symptomer, sier hun.

Det samme gjelder om du for eksempel skal i familiesammenkomst. Enkelte «krever» negativ hurtigtest før selskapet. Kommunen prioriterer ikke å gi ut tester til slikt bruk.

I tillegg forteller Røsstad om en misforståelse som brer om seg.

Karantene eller isolasjon?

Misforståelsen handler om karantene versus isolasjon.

Karantene betyr at du har vært i en risikosituasjon. Du kan teste deg ut av karantene. Denne gruppen blir altså prioritert når det kommer til testing.

Folk som er smittet, skal være i isolasjon i seks dager. På den sjuende dagen kan du avslutte isolasjonen – så lenge du har vært feberfri uten febernedsettende medisin i ett døgn.

– Noen misforstår og tror de skal teste seg ut av isolasjon også. Det skal du ikke, understreker Røsstad.

Kommuneoverlege Tove Røsstad, Trondheim

Kommuneoverlege i Trondheim, Tove Røsstad.

Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK

Kommunen blir stadig kontaktet av folk som vil bestille test for å teste seg ut av isolasjonen på sjette eller sjuende dag.

– Dette er helt unyttig bruk av PCR-tester og hurtigtester, fastslår Røsstad.

Har du hatt koronaviruset i kroppen, kan PCR-testen dessuten vise positivt resultat i hele tre måneder etter at du først ble smittet. Men dette betyr ikke at du er smitteførende.

Samme oppfordring i Oslo

– Man trenger ikke å teste seg dersom man ikke har symptomer, eller er nærkontakt, sier Frode Hagen, smittevernoverlege i Oslo.

Selv om oppfordringen er den samme i Oslo, er både test- og analysekapasiteten bedre. Hagen sier at de har nok folk til å utføre koronatester i hovedstaden.

Hos Fürst Medisinsk Laboratorium, som analyserer testene er kapasiteten bra, sier Håvard Selby Ebbestad, som er administrerende direktør hos Fürst.

Fürsts analysekapasitet er god, og laboratoriet kjører covid-19 analyser alle dager gjennom uken og nyttårshelgen.

Oslo universitetssykehus skriver i en e-post til NRK at de har god kapasitet og kontroll.

– Noe nedgang i antall PCR-prøver de siste dagene hjelper godt på, skriver de.

Smittevernoverlegen i Oslo mener hvis folk likevel trenger en test, bør man ta en selvtest.

– Ellers er det viktig at folk når de skal returnere etter ferie opprettholder godt smittevern og tar karantene og isolasjon på alvor, sier Hagen.

Frode Hagen

Smittevernoverlege i Oslo, Frode Hagen.

Foto: Anders Fehn / NRK

Krevende smittesporing

I Lillestrøm ble det i uke 51 tatt 2223 PCR-tester. De har også delt ut 1600 selvtester. I kommunen er det fortsatt mulig å få tatt PCR-test samme dag.

– Vi følger testkapasiteten og justerer etter behov, opplyser Leiv-Rune Gully, rådgiver i Lillestrøm kommune.

– Smittesporingssituasjonen vurderes fremdeles som krevende, men implementeringen av SMS-løsning har gjort det mulig å varsle alle positive innen rimelig tid, legger han til.