Terrorsiktet nordmann fengsles i fire nye uker

Den terrosiktede trønderen (33) «forstår at han gjorde noe straffbart» og må fortsatt sitte i varetekt.

ISIL-medlemer i Tel Aybad i Syria.

Den terrorsiktede 33-åringen fra Trøndelag er en av flere nordmenn som tidligere har reist ned til Syria og sluttet seg til IS.

Foto: STRINGER / Reuters

Etter henvendelse fra Oslo tinghus har NRK fjernet informasjon fra selve fengslingsmøtet. Den oppdaterte artikkelen bygger på kjennelsen fra Oslo tingrett.

33-åringen fra Verdal i Trøndelag som er siktet for deltakelse i ekstremistgruppen IS må sitte i varetekt. Oslo tingrett ga påtalemyndigheten medhold for fortsatt fengsling i fire nye uker med brev- og besøkskontroll i hele fengslingsperioden.

Siktede «forstår at han gjorde noe straffbart»

Retten har lagt vekt på sakens alvor og legger samme vurderinger til grunn som ved første fengslingsmøte, 25. august.

Mistankegrunnlaget er styrket, siden siktede under et politiavhør 25. august uttalte at han «på en måte forstår at han gjorde noe straffbart når han dro til Syria», heter det i kjennelsen fra Oslo tingrett.

Retten peker også på at siktede i samme politiavhør forklarte at han så en mulighet for å starte et liv i Malaysia, med et formål om å «unnslippe kanskje en lang fengselsstraff».

Det er fortsatt er en reell fare for unndragelse, mener retten.

At siktede har sittet totalt åtte måneder i fengsel i Syria, Tyrkia og Norge de siste ti månedene, og nå ønsker å komme hjem til familie og venner i Trøndelag, endrer ikke denne vurderingen, står det i kjennelsen.

Etnisk norsk konvertitt

Den siktede 33-åringen er etnisk norsk og konvertitt. Han reiste fra Norge til Syria i 2014 etter å ha forsvunnet fra psykiatrisk behandling.

I juni i år krysset han grensen til Tyrkia og ble pågrepet av tyrkiske myndigheter for ulovlig grensepassering, og deretter utlevert til Norge.

Han har sittet fengslet i byen Gaziantep fram til han ble utlevert til Norge. Vel framme i Norge ble han pågrepet og siktet for terrordeltagelse.

Vil ikke samarbeide med politiet

Retten mener at det fortsatt er fare for bevisforspillelse, og viser til at politiet har opplyst om at siktede ikke samtykker til innhenting av opplysninger fra Facebook og andre sosiale medier.

Noe som innebærer at den terrorsiktede 33-åringen kan gå inn på profiler som politiet ikke kjenner til for å slette innhold der.

Videre har ikke politiet tilstrekkelig oversikt over aktuelle vitner og andre involverte, heter det i kjennelsen.

En av tre trøndere som har reist til IS i Syria

Mannen er en av tre trøndere som har reist til Syria. De to første som dro var et par i 20-årene, en kvinne fra Verdal og en mann fra Levanger. 33-åringen var en bekjent av paret og dro noe senere. Mannen fra Levanger skal ha blitt drept i Syria.