Hopp til innhold

Tenåringsjenter grep inn mot farlig voldsmann

Mia Sofie Landsem (18) og Anne Martine Fredriksen (19) opplevde knivdramaet i Trondheim tirsdag på nært hold da de konfronterte gjerningsmannen. – Det var veldig dramatisk, sier de to dagen etter hendelsen.

Anne Martine Fredriksen (19) og Mia Sofie Landsem (18)

Mia Sofie Landsem (18) og Anne Martine Fredriksen (19), sier de er sjokkerte etter at en kjenning av dem stakk to personer med kniv i Trondheim tirsdag.

Foto: Morten Andersen/NRK

Den 25 år gamle mannen som knivstakk to personer på Torvet i Trondheim tirsdag ettermiddag er siktet for legemsbeskadigelse med farlig redskap.

Mannen på 49 år og kvinnen på 46 ble begge behandlet på St. Olavs Hospital. Kvinnen er, ifølge Adresseavisen, hardt skadd og operert.

Hadde machete i sekken

I forkant av knivstikkingen hadde mannen, ifølge vitner, oppført seg truende og slått rundt seg med en stokk. Anne Martine Fredriksen (19) og Mia Sofie Landsem (18) forsøkte å roe ned 25-åringen da en machete falt ut av sekken hans.

– Jeg fikk tak i macheten og gjemte den bak ryggen. Det hele var veldig dramatisk, sier Mia Sofie Landsem til NRK.

De to kjenner til gjerningspersonen via felles bekjente.

Det skulle imidlertid vise seg at gjerningsmannen hadde en kniv gjemt i jakkeermet, som han senere stakk de to personene med.

– Han sprang vekk fra oss, og vi kunne ikke stoppe ham. Det var da han løp bort til 49-åringen. Etter den episoden vendte han seg mot to damer i området, og den ene ble knivstukket i halsregionen. Vi ble sjokkerte, men forsøkte å hjelpe, sier Landsem.

Det var Adresseavisen som først brakte den dramatiske historien til Fredriksen og Landsem.

Løsnet varselsskudd

Politiet brukte pepperspray, batonger og hundepatrulje i forsøket på å få mannen til å overgi seg, men måtte til slutt løsne varselskudd.

– Jeg fikk tak i en politimann og fortalte ham hvem gjerningspersonen var. Da politiet nærmet seg vedkommende begynte han å veive med kniven mot politiet. Det var da han skjøt varselsskuddet, sier Landsem.

Hun mener dette skremte den siktede.

Dette er første gang politiet har avfyrt varselskudd siden det ble innført bevæpning med enhåndsvåpen i november i fjor. Spesialenheten i politisaker er orientert om saken, men har foreløpig ikke satt i gang etterforskning.

Mange filmet hendelsen

Mannen er nå i politiets forvaring, og vil avhøres tidligst onsdag. Han har fått oppnevnt forsvarer. Det er fortsatt ikke sikkert om han skal fremstilles for videre varetektsfengsling eller om psykiatrien skal kobles inn.

Politiet har allerede avhørt flere vitner, og de har også fått flere videoklipp av det som skjedde.

– Mange har filmet med mobilen og det hjelper oss å danne et bildet av det som har skjedd, sa Jacobsen til NRK tirsdag.

Knivstikking Trondheim

Knivstikkinga foregikk på torvet i Trondheim tirsdag.

Foto: Morten Andersen / NRK