Tellefsen får egen pris

Arve Tellefsen får sin egen musikerpris i forbindelse med Olavsfestdagene i Trondheim.

Tellefsen får egen pris
Foto: Morten Andersen, NRK

Målet med prisen er å inspirere unge, norske musikere som har gjort seg kunstnerisk bemerket gjennom fremragende prestasjoner. Hvert år skal det deles ut 100.000 kroner, og den blir første gang delt ut under Olavsfestdagene i sommer.

- Levende forbilde

Festivaldirektør Randi Wenche Haugen sier fiolinisten fra Trondheim har vært et levende forbilde for en hel generasjon musikere. - Han jobber også aktivt for å løfte fram unge talenter. Han er fortsatt en ettertraktet musiker i en alder av snart 73 år. Tellefsen er blitt allemannseie gjennom sin unike, jordnære formidlerevne, sier Haugen.

* Tellefsen får egen pris

Det er Olavsfestdagene som skal finansiere prisen, og prisjuryen består av Arve Tellefsen, Eirik Birkeland, Bea Levine-Humm og Randi Wenche Haugen.

Dirigenter og instrumentalister

Arve Tellefsens Musikerpris henvender seg til instrumentalister i alderen 16 til 25 år, og dirigenter fra 22 til 42 år. Olavsfestdagene synes det er naturlig å knytte Tellefsens navn til prisen fordi de mener det særlig er hans fortjeneste at den klassiske musikken i Norge har fått en naturlig forankring og aksept i et bredt publikum.

- Jeg skulle tro 100.000 kroner vil hjelpe godt i startfasen av en internasjonal karriere. For dette er talenter som står på spranget ut i verden, og som allerede har bevist at de kan gjøre en internasjonal karriere, sier Tellefsen. Han er stolt over å få navnet sitt knyttet opp mot en så viktig pris. - Men samtidig oppleves det litt skremmende, innrømmer fiolinisten.