Hopp til innhold

Tar opp lystgass-sniffing med helseministeren

Flere butikker har innført 20-års grense på lystgass for å hindre at ungdom kjøper det til sniffing. Flere ønsker seg et forbud mot å bruke dette som et rusmiddel, og saken blir tatt opp med helseministeren denne uka.

Grong videregående skole

ADVARER ANDRE: Fra venstre Thea Tobiassen Elverum og Marie Skarland Fiskum, har begge sniffet lystgass på fest en gang. De sier at de aldri hadde prøvd det om de visste hvor farlig det er.

Foto: Tariq Alisubh/NRK

Grong videregående skole

ELEVER ADVARES MOT SNIFFING: Informasjonsmøte på Grong videregående skole mandag. Elevrådsleder Hilje Kristoffer Jåma i midten, fra venstre rektor Anne Birgitte Steinsli Sklet og assisterende rektor Oddbjørg Kjølstad Grande.

Foto: Kjartan Trana/NRK

Ungdom finner stadig nye måter å sniffe på. For noen år tilbake ble det advart sterkt mot å sniffe formfett.

Nå advares elever mot å sniffe lystgass, som kan kjøpes på nettbutikker og i flere butikker.

Kan dø av sniffing

Leder i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget, Kristin Kjønaas Kjos fra Frp, har aldri tidligere hørt om denne formen for sniffing.

– Det er helt nytt for meg at lystgass brukes som rusmiddel. Ungdom er nysgjerrige og søkende og finner på nye ting å sniffe hele tida. Det er viktig å informere om at sniffing er farlig, sier lederen i Stortingets helse- og omsorgskomite.

I verste fall kan sniffing av lystgass føre til kvelning og død.

– Det er rapportert om flere titalls dødsfall i verden etter sniffing av lystgass, sier Joachim Frost, lege ved avdeling for klinisk farmakologi ved St. Olavs Hospital.

Møter helseministeren

Grong videregående skole

ELEVER SNIFFER VED FLERE VIDEREGÅENDE SKOLER I NORD-TRØNDELAG: Politiet er her på Grong videregående skole mandag for å advare mot bruk av lystgass blant en del av elevene.

Foto: Tariq Alisubh/NRK

– Om man fjerner et produkt eller endrer innretningen på produkt som kan gi rus, så finner jo ungdom nye produkter hele tida. Jeg vil ta opp denne saken med helseministeren onsdag under et møte jeg har med han da, sier Kjos til NRK.

– Hvor aktuelt er det med et forbud mot å bruke lystgass som rusmiddel?

– Det er godt mulig at forbud er veien å gå, men samtidig er det umulig å fjerne alt som kan sniffes, sier Kjos.

Mandag er politi og lege på Grong videregående skole for å advare og informere elevene mot å fortsette med sniffing av lystgass.

Flere av elevene sier de aldri ville ha sniffet lystgass om det var forbudt og om de visste hvor farlig dette er.

20 års aldersgrense

Clas Ohlson er en av butikkene som selger produkt som brukes når ungdom vil sniffe lystgass. Butikk-kjeden har innført 20 års aldersgrense for dette produktet.

– I Clas Ohlson har vi 20 års aldersgrense for kjøp av lystgasspatroner. Aldersgrensa er et tiltak for å hindre misbruk blant ungdommer. Vi har også aldersgrense på kjøp av skarpe gjenstander, løsemidler og spraybokser, sier kommunikasjonsrådgiver Camilla Tully.

Endrer sniffe-produkt

I den senere tida har maling- og hobbyindustrien endret en del av sine produkter. Noen av de farligste stoffene er erstattet. Dette gjelder for eksempel lynol, ifølge Folkehelseinstituttet.

– Ulike løsemidler og drivgasser i spraybokser kan brukes til sniffing. Det er registrert flere dødsfall som følge av eksperimentering med slike stoffer, opplyser Folkehelseinstituttet.

Elever sniffer lystgass

Politiet ser ikke bort fra at elever har brukt lystgass som rusmiddel på fest ved flere videregående skoler i Nord-Trøndelag.

Ved Grong videregående skole er det sendt et brev til alle foresatte om elevers bruk av lystgass på fritida.

– Både politiet og skolen er involvert i holdningsarbeid, og foreldrene oppfordres til å engasjere seg, skrev fylkesopplæringssjef Vegard Iversen i Nord-Trøndelag fylkeskommune i ei pressemelding like før helga.

Elevrådet og ledelsen ved Grong videregående skole advarer elever mot å sniffe lystgass. Helsefare gjør at elevrådet vil at det skal innføres forbud mot å bruke rusmiddelet.