Tar økt laksekontroll i Kina på alvor

Kina har innført forsterket kontroll for norsk laks. Fiskeriministeren vil ikke spekulere i om dette har sammenheng med utdelingen av fredsprisen.

Lisbet Berg-Hansen

Fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen under Sjømatdagene i Stjørdal tirsdag.

Foto: Knut Reitan / NRK

Få dager etter at Liu Xiao fikk Nobels fredspris forsterket Kina helsekontrollen av norsk oppdrettslaks.

– Kinesiske myndigheter har innført et strengere prøvetakingsregime, noe som innebærer at norsk laks blir stående lenger i Kina før den kan distribueres ut til kundene. Det er klart at enhver hindring av normal handel er noe vi tar på alvor, sier fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen (Ap) til NRK.

– Nær umulig å eksportere

Ifølge Mattilsynet opplever mange oppdrettere at det er nesten umulig å innføre norsk laks til Kina på grunn av den økte kontrollen.

Andre får fortsatt levert laks til Hong Kong.

– En kan lure på om dette er noe som kommer på grunn av andre ting, men vi har ikke merket noe til dette ennå så jeg synes ikke vi skal dramatisere for mye. Men det er uansett ikke noe trivelig oppslag, sier Nils Martin Williksen, daglig leder i Nils Williksen AS til NRK.

– Dere får fortsatt levert laks til Kina?

– Vi leverer fortsatt, sier Williksen.

Mener de har funnet bakterier

Kineserne, som kjøpte norsk laks for nær en halv millard kroner i fjor, mener de har funnet vibriobakterier i fisken, skriver VG.

Jens Stoltenberg reklamerer for norsk laks i Bejing, Kina, mars 2007

Jens Stoltenberg reklamerer for norsk laks i Bejing i mars 2007.

Foto: AP

Men dette har ikke Mattilsynet fått bekreftet fra kinesiske myndigheter.

– Det er nærliggende episoder som har svekket mulighetene for å ha et åpent og godt samarbeid med Kina, sier Bjørn Røthe Knudtsen, regiondirektør i Mattilsynet for Trøndelag og Møre og Romsdal.

– Og fraværet av gode opplysninger fra kinesiske myndigheter, som vi ellers bruker å få, sier at vi må bruke mange kanaler for å få løst opp i denne knuten som vi er inne i, sier han.

Venter på prøvesvar

Fiskeri- og kystministeren har tidligere hatt en god dialog med Kina.

– Nå forventer vi å få svar fra det kinesiske mattilsynet på hvilke funn de eventuelt har på de nye prøvene de har tatt. Så får vi diskutere derfra, en tett dialog mellom det norske og det kinesiske mattilsynet, sier Lisbeth Berg-Hansen.

– Kan dette ha noe med Nobels fredspris å gjøre?

– Det vil jeg ikke spekulere i, sier statsråden.