NRK Meny
Normal

Tar nordmenn på harryhandel i Sverige

En av fire kontrollerte biler hadde for mye alkohol eller tobakk med seg fra svenskehandel da de ble stoppet på Storlien i helga.

Tollkontroll på Storlien

85 biler ble kontrollert av Tollvesenet på Storlien i helga. 21 personer fikk forenkla forelegg fordi de hadde med seg for mye alkohol og tobakk.

Foto: Ståle Tonning / NRK

Bjørn Arild Sørlie

Bjørn Arild Sørli er kontorsjef i Tollvesenet i Midt-Norge.

Foto: Bjørn Arild Sørlie / NRK

Tollvesenet intensiverer kontrollene langs svenskegrensa nå før jul. Årsaken er at trønderne handler mer i nabolandet enn ellers i året.

Flere kontrollerer

– Vi ser at trafikken er større nå enn ellers, og vi har derfor flere folk ute på for eksempel Storlien og Ådalsvollen, sier kontorsjef Bjørn Arild Sørli i Tollvesenet i Midt-Norge.

I helga ble det kontrollert 85 biler på Storlien og 21 fikk forenkla forelegg.

– Til sammen ble det beslaglagt alkohol og tobakk for 41.400 kroner. Det største forelegget var på 5300 kroner, og det går mest i at folk har med seg for mye vin. Vin i kartong ser særlig ut til å være populært nå før jul, og er jo også en god del billigere enn her i Norge, sier Sørli.

Markerer seg

Tirsdag kveld ble 15 biler kontrollert på Storlien og fire fikk forelegg. På Ådalsvollen sist fredag ble 30 biler stoppet, og tre fikk forelegg.

– Vi vil markere oss litt ekstra nå før jul så folk skal oppleve at det faktisk er en risiko med å ta med seg for mye inn i landet, sier Bjørn Arild Sørli.

Tollvesenet vil også i dagene framover være på plass for å kontrollene grensetrafikken i Trøndelag.

Men samtidig er det utenlandske biler, og spesielt mange polakker som smugler mest inn i Norge over grensa til Trøndelag.

Polsk smugler

Smuglerbil

Inne i denne polske bilen fant tollerne 11.000 sigaretter, 624 liter øl og 58 liter brennevin.

Foto: Tollvesenet

– Polakkene er overrepresentert og de kjører ofte med følgebil og har falske skilter. Derfor må vi bruke litt andre metoder for å avsløre dem. 8. desember stoppet vi for eksempel en polsk bil med falske skilter og med mye smuglervarer. Der fant vi 11.000 sigaretter, 624 liter øl og 58 liter brennevin, sier Sørli.

Han tror mye av dette er planlagt solgt til polakker som jobber i Norge.

– Polakkene skiller seg dessverre ut, og vi har gjort flere beslag. Ved å bruke falske skilter prøver de å forsvinne litt i mengden, men noen klarer vi i alle fall å ta, sier Bjørn Arild Sørli.

Video fra Trøndelag

Nord i Trøndelag holder landets største sportsentusiaster til. Sigrid Rohde (54) fra Levanger er en av dem.
Den aller første av mange svært store transporter i forbindelse med vindkraftutbygginga på Fosen skjer i dag.
Blå himmel og fine forhold- vinterferien er i gang i Trøndelag.