Tar grep om utviklingen på Brattøra

Sosiologisk poliklinikk i Trondheim ønsker nå å bidra til utviklingen av Brattøra i Trondheim. Målet er å få til en mer livlig bydel enn den er i dag.

Brattøra

Store bygninger dominerer i dag bybildet på Brattøra.

Foto: Grete Thobroe/NRK

I dag domineres Brattøra av mange store kontorbygg. Med tiden skal det bli enda livligere nede ved fjorden bak jernbanestasjonen i Trondheim.

– Massive prosjekter

– Vi har den samme problemstillingen som i Oslo der de utvikler ganske massive utbyggingsprosjekter, og så tar det litt tid før du greier å få næring inn. Det yrer av liv på tegningene, men når det står ferdig er det helt steindødt, sier NTNU-professor Aksel Tjora.

Han og noen kolleger har åpnet Sosiologisk poliklinikk i Trondheim. Visstnok den første i verden. Ikke minst før å møte folk og lettere styrke samarbeidet med næringslivet i Trondheim.

– Jeg sier at vi kan kurere alt utenom sykdom. For her er det bare å komme innom og vi kan jobbe med mange forskjellige problemstillinger, sier professoren i sosiologi.

– For arealene på gateplan må fylles med utadvendt næringsdrift som gir byliv. Ikke bare kafeer, sier Tjora.

Aksel Tjora

Aksel Tjora foran Sosiologisk poliklinikk i Trondheim.

Foto: Grete Thobroe/NRK

– Et godt samarbeid

Entra, som står bak forvandlingen på Brattørkaia i Trondheim, er fornøyd med samarbeidet med Sosiologisk poliklinikk.

– Ja, det har vi, og det er viktig for å utvikle planene for hvordan vi skal gjøre området ved Brattørkaia mer attraktivt for Trondheims befolkning, sier Stine Hostad som leder Entra i Trondheim.

Stine Hostad

Stine Hostad leder Entras virksomhet på Brattøra.

Foto: Grete Thobroe/NRK

Entra eier det meste på Brattøra, og nå er sosiologene dratt inn i planleggingen.

– Målet er å skape en livlig moderne bydel, og tipsene fra sosiologene har vært nyttige. Når vi er ferdige her skal dette være et område hvor folk har lyst til å besøke, sier Hostad.

Og professoren fra NTNU har allerede ett forslag klart.

– Vi har foreslått å fylle lokalene med små popup-virksomheter som blant annet resirkulering av sykler. Det er en helt ny type virksomhet, sier Aksel Tjora.