Hopp til innhold

Tapte millioner på vindmøllekraft

Nord-Trøndelag Elektrisitetsverk (NTE) tapte tre millioner kroner i året bare på én vindmølle. Å fjerne giganten blir også svindyrt.

Vindmølleparken på Hundhammerfjellet

En av de store vindmøllene på Hundhammerfjellet ble revet ned i august i år. Det som var verdens største vindmølle blir nå knust til småbiter og solgt som skrap.

Foto: Kjartan Trana / NRK

Nord-Trøndelag Elektrisitetsverk reiste verdens største vindmølle «Demo 1» i 2003. Siden den gang har det vært mange problemer med den 80 meter høye og 450 tonn tunge giganten. Ni år etter viser det seg at e-verket har tapt over tre millioner kroner for hvert år den har vært i drift.

– Hvis man sammenligner kostnad og inntekt, har vindmøllen kostet oss 28 millioner kroner, sier Kenneth Brandsås, direktør i NTE Energi.

I august ble den kostbare vindmøllen felt. «Demo 1» har gjennom ni år produsert strøm for ni millioner kroner. Utgiftene har vært på 37 millioner.

– Tok en sjanse

Og da er ikke selve utviklingen av parken tatt med i regningen. Veier, strømnett, trafoer og alt annet kommer i tillegg, og fjerningen av vindmøllen har en beregnet prislapp fire millioner kroner.

– Det er klart at det er mye penger, og vi skulle selvfølgelig heller ønske at vi tjente penger, men det er en sjanse vi tok for å prøve å utvikle norsk teknologi, sier Brandsås.

Hundhammerfjellet vindmøllepark er en forsknings- og utviklingspark i regi av NTE. Det ble satt opp 17 vindmøller totalt, men nå er bare ti i drift.

– Ser stygt ut etter anleggene

Mange vindmøller har vært store tapsprosjekter og flere steder står det parker som ingen har råd til å ta ned. Dette gir vind i mølla hos motstanderne av de enorme vindkraftsatsingene i Norge.

Torgeir Havik, leder i Naturvernforbundet i Nord-Trøndelag, er forundret over at det fortsatt foreslås vindkraftanlegg.

– Det er ikke dokumentert at det har en klimaeffekt. Anleggene tar enorme områder, og det er skuffende å se hvor stygt det ser ut etter dem, sier Havik og legger til:

– Man bør tenke gjennom hvordan man skal sikre at anlegg blir tatt ned på best mulig måte, sier Havik.