Hopp til innhold

Må spise 17 år gammel turmat

Programlederduoen i NRK Trøndelag har tapt en lytterutfordring og må spise torskegryte med rømme fra 1997.

Real turmat

- Vi er mest spent på rømmen fra 1997, sier Tom Erik Sørensen og Arne Kristian Gansmo i NRK Trøndelag.

Foto: Tone Iversen / NRK

Tom Erik Sørensen

Programleder Sørensen gleder seg til årets jakt - med forbehold.

Foto: NRK
Inge Johnsen, kokk restaurantdriver.

Restauratør Inge Johnsen vil stå klar til å piffe opp provianten hvis det trengs.

Foto: Per Kristian Johansen / NRK

– Går det an å spise Real Turmat fra 1997, undret produsent for morgensendinga til NRK Trøndelag på P1, Arne Kristian Gansmo.

Sammen med programleder Tom Erik Sørensen utfordret han lytterne. Dersom de klarte å få 8500 følgere på Facebook, skulle de spise provianten.

Elgjegere

Både radioprogramlederen og radioprodusenten pakker sakene for å dra på elgjakt i disse dager. Sørensen skal til Valdres og Gansmo til Overhalla. Spørsmålet om holdbarhet på turproviant engasjerer dem begge.

– Posene har ligget innerst i en kjellerbod fra tiden før ungene ble født. De er 14 år, og det har blitt få teltturer, fastslår Gansmo.

– Jeg føler meg som et offer for hans rydding i kjelleren, sukker programleder Sørensen.

Fem års holdbarhet

Produsenten av Real Turmat, Tromsø-firmaet Dry Tech, skriver på sine nettsider at den frysetørrede provianten har fem års holdbarhet.

– Det skal ifølge produsenten være mulig å spise eldre mat, så lenge posen er hel og vakuumet intakt, sier Gansmo. Han mener posene er intakte.

– Men jeg fikk ingen garanti for at vi ikke kan bli dårlige, legger han til og ler.

Drar rett etter sending

17 år gammel torskegryte med rømme og 16 år gammel lapskaus skal spises på direkten i studio mellom halv ni og ni. Rett etterpå setter programlederduoen seg i hver sin bil, for å kjøre på fjellet.

– Vi er spesielt spent på rømmen. Fisk er vi ikke så redde for. Tørrfisk holder jo lenge, påpeker Sørensen.

– Vi er veldig spent på om det blir mange stopp underveis, supplerer Gansmo.

– Jeg vil anmode alle bensinstasjoner langs E6 om å reservere et toalett på onsdag, sier Sørensen. Han frykter å få tilnavnet Valdresekspressen.

Sjefen fraskriver seg ansvar

Lytterne har engasjert seg med både likes og kommentarer.

– Prosjektet møtes med en blanding av reell bekymring og godartet skadefryd, sier Gansmo.

– Og sjefen vår har gjort det klart at han fraskriver seg alt ansvar. Han har bedt oss kontakte verneombudet, sier Sørensen.

Mattilsynet i studio

En seksjonsleder fra Mattilsynet og restauratør Inge Johnsen vil delta i seansen i morgensendingen.

– Seksjonslederen fra Mattilsynet skal snakke om faren ved å spise bedervet mat. Kokken har med seg noe krydder i tilfellet maten trenger litt oppfriskning, men vi skal spise den som den er først, sier Gansmo.

Forsvarets hermetikk

Mange lyttere har trukket paralleller til å smake på gammel hermetikk fra Forsvaret. Sørensen har spist mye tilårskommen hermetikk i sin tid i uniform, men er mer skeptisk til kollegaens prosjekt.

– Jeg vurderer å auksjonere bort Gansmo som aktmodell hvis vi får 10 000 likes før TV-aksjonen. De som får tilslaget får velge om de vil male han eller avslå.