Var kritisk mot Ap-makta i Trondheim – vraket som lokallagsleder

Nok en gang er det bråk i Arbeiderpartiet i Trondheim. En Ap-veteran er både skuffet og overrasket over at Tine Eikevik er vraket som lokallagsleder.

Tine Christin Eikevik. Bildet er tatt i forbindelse med årsmøte i Trøndelag Arbeiderparti, 29. august 2020

VRAKET: Det største lokallaget i Trondheim Ap vraket denne uka Tine Eikevik som leder. Hun tror ifølge Adresseavisen dette har sammenheng med at hun i fjor ikke ønsket Trond Giske som fylkesleder, men kjempet for en kvinnelig leder.

Foto: Bjarte Johannesen / NRK

– Hvorfor kaste ei kvinne som er klarttalende og flink, og som er blant de tydeligste kritikerne mot maktstrukturen som har preget Trondheim Arbeiderparti?

Det spør Ap-veteran Aage Borrmann og medlem av valgkomiteen i Trondheim Arbeidersamfunn. Dette er det største lokallaget i Trondheim Ap.

Han er både skuffet og overrasket over at årsmøtet denne uka vraket Tine Eikevik som leder.

Aage Borrmann, medlem av valgkomiteen Trondheim Arbeidersamfunn 2021

SKUFFET: Aage Borrmann i valgkomiteen innstilte på at Tine Eikevik skulle fortsette som leder i Trondheim Arbeidersamfunn, og er skuffet over at hun ikke ble gjenvalgt i årsmøtet denne uka.

Foto: Privat

Delt innstilling

Borrmann utgjorde valgkomiteen sammen med Geir Waage, og innstilte på at Eikevik skulle fortsette som leder i lokallaget.

Waage innstilte stortingsrepresentant og visepresident i Stortinget, Eva Kristin Hansen som ny leder.

Han har tidligere vært gruppeleder for Arbeiderpartiet i Trondheim bystyre i flere år, og er gift med Hanne Moe Bjørnbet, leder i Trondheim Arbeiderparti.

Waage vant frem og Hansen ble valgt som ny leder i Trondheim Arbeidersamfunn, med 21 mot 14 stemmer.

– Jeg mener bakgrunnen for dette er den aktuelle situasjonen i Trondheim Arbeiderparti. Der har vi jo nå en diskusjon om hvem som skal velges som leder, sier Borrmann.

Geir Waage (A)

TAR AVSTAND: Geir Waage tar sterkt avstand fra påstander om at bakgrunnen for at leder i Trondheim Arbeidersamfunn ble vraket har noe med valget av ledelse i Trondheim Arbeiderparti å gjøre, der hans kone er sittende leder.

Foto: Morten Andersen / NRK

Absurd påstand

Dette tar Geir Waage sterk avstand fra.

– Jeg synes dette er en absurd påstand å komme med. Jeg fikk beskjed først ei uke før årsmøtet i lokallaget om at jeg var leder for valgkomiteen, sier Waage.

Han sier videre at han ikke har vært aktiv i Trondheim Ap det siste året og har ingen kjennskap til hvilke debatter som går der.

– Endringen av leder i lokallaget er et valg medlemmene har tatt gjennom eget årsmøte. Det er de som har bedt om endringene i styret, sier Waage.

Hanne Moe Bjørnbet, leder av Trondheim Arbeiderparti. Bildet er tatt i forbindelse med årsmøte i Trøndelag Arbeiderparti, 29. august 2020

STÅR PÅ VALG: Hanne Moe Bjørnbet er leder i Trondheim Ap. Ny leder skal velges i februar. Bjørnbet fikk på årsmøtet i fjor kritikk for manglende involvering, og for at hun ikke virker samlende.

Foto: Bjarte Johannesen / NRK

Kom med kritikk

Hanne Moe Bjørnbet fikk massiv kritikk på årsmøtet i Trondheim Ap i fjor vinter for manglende involvering, og for at hun ikke virket samlende.

Tine Eikevik var blant dem som kom med kritikk.

Eikevik var også kritisk til fremgangsmåten da Trondheim Ap innstilte Trond Giske som ny fylkesleder.

Sammen med flere deltok hun i et kvinneopprop som kjempet for en kvinnelig fylkesleder.

– Tines styrke er at hun tør å si fra, og hun har kjempet for mer åpenhet og takhøyde i partiet. Hun har vært kritisk til maktstrukturene som har preget Trondheim Ap i årevis, og har snakket varmt for fornying i partiet, sier Borrmann.

At noen ønsket å få stoppet Eikevik og den nytenkningen hun står for er ikke han i tvil om.

Hanne Moe Bjørnbet ønsker ikke å kommentere saken til NRK i dag.

Eva Kristin Hansen (Ap) står i Vandrehallen på Stortinget

NYVALGT LEDER: Stortingspolitiker Eva Kristin Hansen er nyvalgt leder i Trondheim Arbeidersamfunn.

Foto: NRK

Vinn-vinn situasjon

– Å få Eva Kristin Hansen som ny leder er en vinn-vinn situasjon for Trondheim Arbeidersamfunn.

Det sier Svein Erling Smolan, også Ap-veteran i lokallaget som støtter Hansen. Han ble i årsmøtet valgt inn som varamedlem til styret.

– Mange lokallag misunner oss henne. Det at visepresidenten i Stortinget ønsker å bli leder vitner om at hun ønsker nærhet til grasrota.

Han mener Hanne Moe Bjørnbet gjør en fabelaktig jobb som leder i Trondheim Ap, og håper hun tar gjenvalg.

Kaller det «paybacktime»

Tine Eikevik ønsker ikke å uttale seg til NRK om saken nå.

Hun har tidligere sagt til Adresseavisen at hun føler dette handler om fylkesårsmøtet og Giske-saken.

– Det er sterke krefter i partiet, og det er en slags paybacktime fra den gang. Det var flere som var med på møte i går som ikke har deltatt i hele tatt, verken i lokallaget eller i kommunepartiet. Det oppleves som de ble hentet inn for å få meg ut, sa hun til avisen.

Siv Sandvik, kommentator Adresseavisen

PERSONSTRID: Personkonflikter i Trondheim Arbeidersamfunn vitner om at Giske-saken ikke er over, og at folk fortsatt blir plassert på den ene eller andre sida av denne konflikten enten de vil eller ei, sa Siv Sandvik, politisk redaktør i Adresseavisen i Politisk kvarter på NRK P2 onsdag morgen.

Foto: Espen Bakken / Adresseavisen

– Dette vitner om at Giske-saken ikke er over, og at folk fortsatt blir plassert på den ene eller andre sida av denne konflikten enten de vil eller ei.

Det sa Siv Sandvik, politisk redaktør i Adresseavisen, i politisk kvarter på NRK P2 onsdag morgen.

– Skal de bygge en ny partikultur, som de har sagt at de skal gjøre, så må de frigjøre seg fra denne fløytankegangen.

– Er dette et problem for andre enn Trondheim Ap?

– Vi vet at Arbeiderpartiet sliter med mye større problemer enn personkonflikter i Trondheim Arbeidersamfunn. Men om konflikten eskalerer og det blir mer personstrid i Trondheim Ap, som er et viktig lokallag i valgkampen, vil det forsterke inntrykket av at de er mer opptatt av å krangle enn å løse problemene til folk, sa Sandvik.

Trist

Aage Borrmann synes det er trist om en usunn partikultur har bidratt til at Tine Eikevik ble vraket som lokallagsleder.

– Beskrivelsene av hennes lederstil på årsmøtet stemmer ikke, og flere av dem som kritiserte Tine har ikke møtt opp tidligere og heller ikke sagt noe før. Tine har styrt lokallaget veldig godt og vi har vært svært aktive, sier Borrmann.