NRK Meny
Normal

Talentfabrikken i Hemne

KIL/Hemne, altså Kyrksæterøra Idrettslags fotballavdeling, er ikke helt som andre lag. Det startet med Hemnes store sønn, Erik Hoftun, fortsatte med Alex Valencia, Ardian Gashi, Vegard Forren og Pål André Helland. Alle trådte sine barnesko i Hemne.

Vegard Forren

Vegard Forren er tidligere KIL/Hemne-spiller. I dag spiller han både på landslaget og Molde.

Foto: STEFAN WERMUTH / Reuters

Erik Hoftun

Erik Hoftun er en av mange toppspillere som kommer fra KIL/Hemne.

Foto: Kallestad, Gorm / Scanpix

Hemne er en av de mindre kommunene i Trøndelag med drøye 4000 innbyggere. Men i idrettslivet, og spesielt innen fotball, er det få som kan måle seg.

HØR RADIOSAKEN:

Dugnadsånd

En av nestorene innen fotballivet i Hemne, er Olav Magnus Stamnestrø.
Han er en helt i bygda, og alle vet at han i den første kampen for KIL/Hemne i 2. divisjon i 1989, scoret målet som gjorde at de vant mot Nidelv. I dag er han trener for A-laget i 3. divisjon.

– Det er en stor dugnadsånd og en fellesskapsfølelse blant folk i Hemne. De stiller opp når de blir spurt, og det er mange som er med på veldig mye, sier Stamnestrø.

Han er spesielt stolt over at klubben har fostret så mange gode fotballspillere.

– Vi har klart å etablere en positiv fotballkultur med stor interesse og et stort engasjement. Foreldrene er også involvert, og det er veldig viktig med tilhørighet og identitet for å lykkes, mener treneren.

Merkevare for bygda

Olavs Magnus Stamnestrø opplever også at klubben KIL/Hemne er blitt en positiv merkevare.

– Det merkes spesielt når vi snakker med folk fra andre steder. Det ligger også en stolthet i det for oss som er involvert i klubben. Blant annet gjennom de spillerne vi har levert. Det er spillere som barn og ungdom kan se opp til. De ser det er mulig å oppnå noe når de får se dem igjen på tv og i aviser, mener Stamnestrø.

Ardian Gashi

Ardian Gashi skal spille cupfinale for Odd senere i høst.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

I fjorårets cupfinale var det to tidligere KIL/Hemne-spillere med. da spilte Pål André Helland for Rosenborg, og Vegard Forren for Molde.

– I år har vi med Ardian Gashi (Odd) og Vegard Forren igjen. Det er jo kjempeartig, sier KIL/Hemne-treneren.

– Stolt over klubben

Ingrid Hoftun er søster til Erik Hoftun i Rosenborg. Hun har selv spilt fotball, er i dag lagleder for to lag, aktiv i kommunens idrettsråd, og er rett og slett stolt av sambygdingene sine.

– Jeg er stolt over å være en del av å være en del av et så stort og inkluderende idrettsmiljø som KIL/Hemne representerer. Når jeg er utenfor bygda, får jeg ofte spørsmål om hvorfor KIL/Hemne klarer å fostre så mange fotballtalenter. Jeg tror det ligger en stor dugnadsånd i klubben, og det gir mange en god del tilbake å være en del av KIL/Hemne-familien, mener hun.

Vil bli proff

Pål Andre Helland

Rosenborgs Pål André Helland har også spilt for KIL/Hemne.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

Inne i Hemnehallen spilles det fotball, og 13-åringene NRK traff, vil satse på fotballen.

– Jeg vil bli proffspiller, sier en av guttene vi treffer. Også de andre vil satse på fotballen når de blir voksne.

– Jeg prøver å bli proff, men jeg spiller så lenge det er artig. Når det ikke er artig lenger, får jeg finne på noe annet å gjøre, sier en annen av guttene i Hemnehallen.