Hopp til innhold

Takker private som vil berge rustilbud

De fikk hjelp til å bli rusfri på Dagsverket, et arbeidstilbud for rusavhengige. Nå blar private opp 200.000 kroner og oppfordrer til kronerulling for å berge det kommunale tilbudet.

Endre Rønning og Linda Beate Inderberg

BEKYMRET: De har fått nytt håp etter at private går inn med penger for å redde arbeidstilbud for rusavhengige. Fra venstre brukere av tilbudet Endre Rønning og Linda Beate Inderberg.

Foto: Eivind Aabakken/NRK

Torsdag ble det kjent at forretningsmannen Morten Innhaug betaler 200.000 kroner for å redde arbeidstilbudet, Dagsverket.

Han oppfordrer andre til å være med på ei kronerulling, skriver Levanger-Avisa.

Tilbud har betydd alt

For Linda Beate Inderberg har tilbudet betydd alt. Det var det som skulle til for at hun skulle klare å slutte med rus.

– Jeg fikk jobbe og fikk kjenne på det vanlige liv. Det ga meg mersmak til å bli rusfri. Det har jeg klart. Jeg har fått et bedre liv og det har gått kjempebra med meg, sier hun til NRK.

Torsdag er hun på Dagsverket sammen med Endre Rønning. De gjør mange arbeidsoppdrag både for kommunen, eldre og andre som trenger hjelp.

Kjemper for å beholde arbeidstilbud for rusavhengige

– Det eneste vi har

Erlend Rønnning har vært rusmisbruker i nesten 20 år, men er nå ikke aktiv rusmisbruker lenger. Også han fikk hjelp til å bli rusfri på Dagsverket.

Han kaller det en lek med menneske-sjebner å legge ned arbeidstilbudet.

– Dette er det eneste tilbudet rusbrukere har i kommunen. Å komme hit betyr alt og du får positive tilbakemeldinger på jobben som gjøres, sier Rønning. Han forteller at kravet som stilles er at brukere ikke skal være synlig ruset.

Takker private

Linda setter pris på at privatpersoner engasjerer seg for å beholde arbeidstilbudet for rusavhengige, etter at kommunen har vedtatt å legge ned tilbudet fra 1. januar.

– All ære til privatpersoner som vil hjelpe. Jeg håper at det går an å finne en løsning. Det er et bra tiltak som mange brukere vil savne, sier Linda Beate Inderberg.

– Jeg har følt at jeg bidro til noe positivt og arbeidet har betydd veldig mye, forteller hun.

Linda, tidligere rusavhengig: «Jeg følte jeg bidro til noe positivt.»

Kommunal oppgave

Også daglig leder Svein Olav Skogstad setter pris på pengestøtten.

– I prinsippet er dette en kommunal oppgave. Hvis private støtter oss med penger tar vi imot dette med takk og synes det er kjempebra, sier Skogstad som setter pris på engasjementet fra private.

Siden tilbudet kom i 2009 har 40 rusavhengige gjort en jobb på Dagsverket.

Svein Olav Skogstad

SNART MÅ DE STENGE DØRA: Arbeidsleder på Dagsverket Svein Olav Skogstad mener det er en kommunal oppgave å sette av penger til Dagsverket, men setter pris på pengestøtte fra private.

Foto: Eivind Aabakken/NRK

I februar vedtok Levanger kommune at arbeidstilbudet skal legges ned.

– Hull i hodet

– Å legge ned tilbudet er hull i hodet. Her må noe gjøres for dette tilbudet kan ikke bare fjernes med et pennestrøk. Jeg er villig til å betale 200.000 kroner for fortsatt drift og alle gode krefter bør være med på kronerulling og spleiselag, sier Morten Innhaug til Levanger-Avisa. Dette skal dekke 200 kroner i lønn som brukere får per dag og frokost.

Det som gjenstår for å beholde arbeidstilbudet er vel 100.000 kroner for å dekke husleie, og i tillegg kommer lønn til arbeidsledere, som i dag er ansatt i kommunen.

Arbeidet har startet med å tømme lokalet til Dagsverket. En del av utstyret er fraktet til Verdal. Her er det ikke snakk om å legge ned arbeidstilbudet for rusavhengige.

Ingen ny behandling

Ordfører i Levanger, Robert Svarva, sier det ikke er aktuelt å ta denne saken opp til ny politisk behandling.

Han sier kommunen har vært skeptisk til tilbudet fordi det ikke har vært et krav om at brukere skal være helt rusfri for å komme til Dagsverket.

Han viser til at det nå legges opp til at det skal bli arbeidsplikt for folk på trygd gjennom NAV.

Dagsverket

SKAL BORT: Hit har rusavhengige kommet siden 2009. De har gjort en viktig jobb for private og kommunen. Fra nyttår legges tilbudet ned.

Foto: Eivind Aabakken/NRK