Hopp til innhold

Tåka letter – flytrafikken er i gang

Flytrafikken på Værnes startet så smått i 08-tida mandag morgen. Tåka har lettet og både fly og mannskap kommer etter hvert inn til flyplassen som har vært stengt siden søndag ettermiddag.

Værnes

Lange køer på Værnes mandag morgen. Nå er flytrafikken i gang igjen.

Foto: Morten Andersen/NRK

Lufthavnsjef på Værnes Lasse Bardal

Lasse Bardal forteller at tåka letter på Værnes mandag morgen.

Foto: Stein Roar Leite / NRK

Det første flyet som tok av var Widerøes fly til Kristiansund klokka 07.55.

Lufthavnsjef Lasse Bardal i Avinor forteller at det er langt bedre flyvær mandag enn det var søndag. Han ber passasjerene møte opp til sine avganger utover mandagen.

Mangler fly og mannskap

– Det er ikke tåka som er problemet akkurat nå. Problemet er at vi ikke har noen fly stående her på Værnes. Nå må vi vente på at flyene kommer inn før vi kan få sendt av gårde alle passasjerene, sier Bardal til NRK i 06.20-tida.

Lasse Bardal regner med å få inn flere fly til flyplassen etter klokka 07.30. Først da kan passasjerene ta av fra Værnes. Mange passasjerer som skal til Oslo eller Vestlandet får først tilbud om å bli kjørt med buss.

– Men det er frivillig, og mange venter til flyene begynner å gå igjen. Akkurat nå driver selskapene innsjekking av passasjerer på fortauet utenfor flyplassen, sa Bardal mandag morgen.

Han sier det er en stor utfordring å få av gårde alle passasjerene.

– Når vi mangler både fly og mannskaper blir det vanskelig. Forhåpentligvis får vi tatt unna en del passasjerer med busser før flytrafikken kan begynne å gå som normalt igjen, sier Bardal.

Lufthavnsjefen forteller at Avinor ikke har investert i teknisk utstyr på Værnes som kan ta ned fly uansett hvor tykk tåka er.

– Det er så få dager i året at dette er et problem, at Avinor ikke har tatt kostnaden med å investere i slikt utstyr på Værnes. I Norge er det bare Gardermoen som har det, sier Lasse Bardal.

Meteorologisk institutt opplyser rundt klokka 05.00 at det har klarnet opp rundt flyplassen, men at det er stor fare for at det tetter seg til igjen.

– Situasjonen ved Værnes er veldig kinkig. Framover vil det nok være litt av og på med tåkeforholdene. Det er varslet tåkevær fram til formiddagen, og så ser det ut som den letter ved tidlig ettermiddag, sier vakthavende meteorolog Rafael Escobar Løvdahl til NTB.

200 meters sikt

Den siste værvarselet som er sendt ut for Værnes, viser at det utover formiddagen er 40 prosent sannsynlighet for kun 200 meters sikt. Det er nødvendig med minst 400 meters sikt for å ta av fra flyplassen.

Inntil videre er alle avganger etter 07.50 satt opp til å gå som normalt, unntatt flyet til Stavanger klokka 08.10, som også er innstilt.

I 06-tida meldes det om at tåka er i ferd med å lette, men problemene fortsetter fordi både mannskap og fly ikke er på plass ennå.

Nesten fulle hoteller

Hotellene i Værnes-området er også nesten fulle på grunn av flyproblemene.

– Vi har hatt rundt 400 gjester i natt, og da er det nesten fullt. De fleste er allerede oppe og på vei til flyplassen. Noen har allerede vært der, og har skuffet kommet tilbake, sier resepsjonist Grete Elverum ved Scandic Hell Hotel til NRK i 06.15-tida.

Hun sier folk tar forsinkelsene med godt humør.

– Vi forsøker å hjelpe til så godt vi kan, og har kokt veldig mye kaffe. De aller fleste er tålmodige og tar det hele med godt humør, sier Elverum.

Flyplassen på Værnes ble stengt i 16-tida søndag på grunn av tåke. Mange tusen passasjerer er rammet av flyproblemene så langt.

Planlagte avganger og ankomster kan følges fortløpende på Avinors nettsider .

Værnes

Avgangshallen på Værnes var full av reisende mandag morgen.

Foto: Morten Andersen/NRK

Siste fra Trøndelag