Tajine

 

Tajine
Foto: Jørn Haudemann Andersen / NRK

 

 

Tajine

Tajine er nordafrikansk rett, laga i leirkar med lokk. Lav temperatur og lang koketid gir mørt kjøtt og gode smaker.  Kjøtt av sau eller geit er mest brukt, men fjærfe eller bare grønnsaker går også fint.

Lammekjøtt med bein, gjerne skanker, anbefales i vår rett.

Oppskrift til  4 personer:

1 kg lammekjøtt med bein 
100 g gulrot
100 g sellerirot
100 g kålrot
100 g løk
50 g purreløk
1 ts hel muskatblomme, knust
3 fedd hvitløk, hakket
¼ ts allehånde
¼ ts nellik
¼ ts pepper
¼ ts koriander
½ ts paprikapulver
2 dl vann

Kjøttet brunes i panne og legges i gryta. Krydres. Kok/braisser i ca.en time. Tilsett grønnsakene og la gryta få nok en time. Når kjøttet løsner fra bena er retten ferdig.

Server med couscous. Ønsker du en ”norskere vri” på retten kan du tilsette skrellede, rå poteter sammen med grønnsakene.

Ellers er det fantasien, og nervene, som bestemmer hva man kan ha i sin Tajine.

Lykke til.

Radiokokkene.

Radiokokkene Arne Bredland og Jan Kåre Johansen
Foto: Jørn Haudemann Andersen / NRK