Syrer sitter fast i Namsos – barna er alene i Hellas

Med fire små barn i en interneringsleir på den greske øya Chios og kona på sykehus i Athen, begynner familiefaren Attef Hamid i Namsos å bli ganske desperat. Asylsøkeren og hans fem år gamle sønn sitter på et asylmottak i Namsos.

Attaf Hamid

Attaf Hamid og sønnen på fem år sitter alene på asylmottaket i Namsos, mens resten av den syriske familien er i Hellas.

Foto: Kjartan Trana/NRK

Uroen i Midtøsten har ført til at flyktninger og familier er spredt utover hele verden. Det er mange sterke flyktninghistorier etter krigen i Syria, og flere av dem finner vi også i Trøndelag.

Lite rom

På et lite rom på asylmottaket i Namsos sitter Attaf Hamid med sin fem år gamle sønn. Her har han vært siden i november i fjor. Gjennom telefonen tolker en slektning som kan norsk, og vi får del i en dramatisk flyktninghistorie.

Den kurdiske syreren Attaf Hamid tok med sønnen sin og reiste til Norge, mens mor og fire eldre barn skulle komme etter. Saken ble tidlig i vår omtalt i VG og flere medier, men nå har den fått en dramatisk vending.

– Kona mi ble veldig syk, og ble innlagt på sykehus i Athen, forteller han til NRK.

Barna er alene

De fire barna er igjen alene på den greske øya Chios. De er 8, 10, 14 og 18 år gamle.

Attaf Hamid får altså ikke til å snakke med kona på grunn av sykdommen hennes. På sykehuset i Athen bekrefter overlegen at kona har vært der i to måneder og trenger ytterligere behandling.

– Men det er ikke no i veien for at hun kan flys til Norge for videre behandling, sier legen til NRK.

Kvinnen har en nyresykdom, og må fortsette behandlingen i minst et halvt år framover.

Samtale i Oslo

Nå sitter han i Namsos og kommer ikke videre før han har hatt samtaler med Utlendingsdirektoratet for å få avklart sin egen status. Men hos UDI får vi opplyst at syreren først må innom Politiets utlendingsenhet.

Etter flere måneders venting får han denne uka endelig en god beskjed.

– På fredag skal jeg til Oslo for intervju med Politiets utlendingsenhet, sier han til NRK.

Utlendingsdirektoratet mener Attaf Hamid har rett på oppholdstillatelse og familiegjenforening dersom det viser seg at han er syrer. Dermed kan saken få sin løsning om ikke så altfor lenge.