Hopp til innhold

Symboltungt maleri avduket i Nidarosdomen

Onsdag ble det nye maleriet «Signingsmorgen» avduket i Nidarosdomen. Der er kongekronene for første gang gjengitt i 1:1 størrelse i et maleri fylt med symboler fra Norges historie.

«Signingsmorgen» av Ross Kolby

Stjernehimmelen symboliserer 400-årsnatten da Norge var under dansk styre.

Foto: Morten Andersen / NRK

«Signingsmorgen» er malt i anledning Kongeparets signingsjubileum i år, av kunstneren Ross Kolby.

– Jeg ønsket å fange både signingsdagen, katedralen, kongeparet og Norges nyere historie i ett og samme bilde, sier Kolby.

Ross Kolby

Ross Kolby er tidligere kjent for de kongelige maleriene 'Frigjøringskongene' som portretterer Hans Majestet Kong Harald V, Kong Olav V og Kong Haakon VII.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix
Symboler i bildet

Maleriet dokumenterer kongekronene og symboliserer signingstradisjonen, som har en tusenårig historie i Norge. Dette er første gang konge- og dronningkronen er malt i faktisk størrelse.

– Jeg gjorde kronene, som er et symbolsk portrett på kongeparet, til hovedpersonene i bildet. Det er ikke gjort før. De er med i mange malerier, men alltid på hodene av de kongelige, sier Kolby.

Flere symboler er benyttet i maleriet, hvor kronene befinner seg ute i den norske fjellheimen under en stjernehimmel.

– Stjernehimmelen symboliserer 400-årsnatten da vi var under dansk styre. Opp gjennom sprekkene i berget vokser røsslyng, Norges nasjonalblomst, som er et symbol på fremveksten av det nye demokratiet i 1814, sier Kolby.

I tillegg er det en fisk i bildet som symboliserer tilknytningen til kirken.

Les også: Historien om riksregaliene

Avduking av Signingsmorgen i Nidarosdomen

Bildet var en gave fra Samlerhuset og ble avduket styreleder i Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider, Anne Kathrine Slungård.

Foto: Morten Andersen / NRK

Blir utstilt med Norges kronjuveler

Maleriet vil bli utstilt i Erkebispegårdens vestfløy i tilknytning Riksregalieutstillingen i Erkebispegården, sammen med Norges kronjuveler og resten av kronings- og signingsgjenstandene fra 1818. Det er Samlerhuset som er giveren av gaven.

– Når vi har utgivelser av minnemynter i samarbeid med det norske myntverket, synes vi det er fint å kunne gi noe tilbake til institusjonene eller begivenhetene som blir markert på myntene og medaljene, sier Ole Bjørn Fausa fra Samlerhuset.

Ole Bjørn Fausa

Ole Bjørn Fausa fra Samlerhuset tror maleriet blir en fin del av utstillingen til Riksregaliene.

Foto: Martin Johnson

– Denne gangen falt valget på Nidarosdomen og på maleriet «Signingsmorgen», som vi tror blir en fin del av utstillingen til Riksregaliene, sier Fausa.

Favner hele nasjonalhistorien

Nidaros domkirkes restaureringsarbeider, Steinar Bjerkestrand, sier maleriet er et hyggelig tilskudd til Riksregalieutstillingen.

– Det er veldig spennende når folk gir oss slike spennende gaver, sier Bjerkestrand.

– På hvilken måte føler du at dette kompletterer kronejuvelene?

– Det er vår tids måte å skildre det på, og det favner i seg hele nasjonalhistorien i ett bilde. Det er et ønske om at vi skal ha det, og da blir det et nytt bilde inn i utstillingen og det blir en viktig del av det, sier han.