NRK Meny
Normal

Sykkelglade Hemne-jenter

Nina Rise Oddan og Heidi Jørgensen Krokdal fra Hemne SK, begynte med sykling i voksen alder. Nå vinner de det meste i sin aldersgruppe.

Krokdal og Oddan

Heidi Jørgensen og Nina Rise Oddan (th) fra Hemne sykkelklubb.

Foto: Linda Bjørgan / NRK

- Jeg håper å holde på til jeg stuper. Sykling er en aktivitet vi kan holde på med til vi blir 100 år, sier Nina Rise Oddan. Hun har vunnet to av to mulige temporitt lokalt hittil i sesongen.

Nina Rise Oddan og Heidi Jørgensen Krokdal er begge glade i sykkelsporten, begge havner alltid på pallen i lokale ritt og begge er to freske rødhåra kvinner i sin beste alder, som begynte med sykkelsport for noen år siden.

Skadet i håndball

Nina har drevet både ski og håndball i yngre dager:

- Som så mange andre håndballspillere har også jeg fått kneskader. Jeg tok min andre korsbåndsoperasjon våren 2004. Etter operasjonen fikk jeg imidlertid problemer med å få kneet til å fungere normalt igjen. En arbeidskollega anbefalte sykling for å bygge opp muskulaturen rundt kneet, og jeg fulgte hans råd. Jeg satte meg på "kjærringsykkelen med korg", og vips så var jeg hekta.

- Jeg fikk beskjed på sykehuset at jeg måtte regne med å få innsatt kunstig kneledd om noen få år,. Nå er det imidlertid år og dag siden jeg har kjent smerte i kneet, så sykling anbefales på det sterkeste til andre som har samme problem.

- Sykling er lite belastende for ledd, og det er en idrett det går an å holde på med til langt opp i alderdommen.

Møttes på spinning

Heidi møtte Nina på spinning der Nina var instruktør. Jentene fikk lyst til å prøve noe nytt og dermed var de i gang:

- Jeg fikk en brukt landevegssykkel av mannen min i 40-årsgave. Det tok ikke mange dager før jeg var fullstendig hekta på sykling. Tror det ble godt over 500 mil første året, så ”rokken” holdt i 2 år før jeg i fjor byttet den ut med en ny, sier Heidi.

Mye, men variert trening

Nina og Heidi trener mye, men det varierer når og hvor mye. Begge er i full i jobb og har barn som skal følges opp. Nina driver i tillegg med etterutdanning.

- Jeg skulle gjerne ha trent mer, men det er også begrenset hvor mye kroppen tåler. Jeg kan ikke sammenligne meg med de spreke, ambisiøse ungguttene som trener 20-30 timer i uka, sier Nina.

- Jeg sykler av hjertens lyst, og treningsturen blir lagt deretter. Har fått høre at det jeg driver med er ”gamptrening” og ”lapskaussykling", sier Heidi som gjerne tar imot råd om mer målretta trening.

Vil bli bedre.

Nina og Heidi er enige om at det å ha det moro på sykkelsetet er det viktigste, selv om begge har ambisjoner:

- Ambisjonene er vel å bli en bedre syklist for hvert år og lære mye nytt, selv om alderen innhenter oss etter hvert. Sykkel er blitt en livsstil som vi trives kjempegodt med, sier Heidi.

- Jeg har egentlig ikke så høye ambisjoner, det er bare så utrolig gøy å være med. I fjor var jeg forresten 5,6 tideler fra norgesrekorden på 500 meter. Det hadde vært gøy å komme enda nærmere den da, sier Nina.

Vil ha med flere jenter

Hemne-jentene vil gjerne ha med flere voksne kvinner på startstreken.

- Du trenger bare å investere i en god sykkelbukse, racersykkel er slett ikke nødvendig til å begynne med, sier Nina.

Hemnejentene kan ikke få fullrost miljøet i Hemne sykkelklubb nok. De trives også på lokale ritt der alle klasser , menn og kvinner, stiller på samme startstrek.

- Det er miljø, trivsel, god trening, spenning, naturopplevelser. Å sykle er enkelt og overskuddet du får etter en tur på sykkelen, må bare oppleves, sier Heidi.

Krokdal og Oddan

Nina og Heidi blir ofte forvekslet og mange spør om de er tvillinger.

Foto: Linda Bjørgan / NRK
Oddan og Krokdal

Nina Rise Oddan og Heidi Jørgensen Krokdal tok de gjeveste medaljene under bane-NM i 2008. På tredjeplass den langt mer meritterte Bjørn Eva Jensen.

Foto: Linda Bjørgan / NRK