Hopp til innhold

Sigrid øver på hardt skadde pasienter med VR

Leger skal bli bedre til å håndtere akutt syke mennesker.

Legen Sigrid Aspli tester ut VR nå hun øver på å ta imot akutt-pasienter på sykehuset

DIGITALE ØVELSER: Sigrid Aspli håper det blir lettere å få tid til å øve på møter med pasientene når Sykehuset Levanger tar i bruk VR-teknologi.

Foto: Eivind Aabakken / NRK

– Dette var veldig bra. Det var litt stressende, jeg kjenner jeg er litt småsvett, sier Sigrid Aspli.

Hun er nyutdannet lege og jobber blant annet på akuttmottaket ved Sykehuset Levanger. Nå har hun for første gang testa ut de nyinnkjøpte VR brillene de skal gjøre dem til enda bedre leger.

– Det var overraskende virkelighetstro. Både det med den sykepleieren som sto der og som du kunne kommunisere med, og med pasienten, sier Aspli.

På vaktene hun har ved akuttmottaket på sykehuset kan det komme veldig syke pasienter som trenger umiddelbar hjelp. Da er det viktig at hun stiller riktig diagnose og vet hva som skal gjøres etterpå.

Virtuell pasient sitter på en sykeseng med en sykepleier ved siden av seg.

I dette digitale rommet møter legene pasienter som er blitt akutt syke og som trenger hjelp. I programmet får legene øvd på å stille diagnosen og hva de skal gjøre etterpå.

Foto: Oxford Medical Simulation

Les også I verdenstoppen i droneracing: – Jeg kan ikke blunke, det har jeg ikke tid til

Erik flyr drone nær kamera

Øker tryggheten

Helse Nord-Trøndelag er det første helseforetaket i landet som bruker VR-briller for å lære opp ferske leger som skal jobbe på akuttmottakene ved sykehusene Trøndelag.

Sykehuset har kjøpt inn tre sett med VR-briller som legene kan bruke når de har tid. Dataprogrammet er laget av Oxford Medical Simulation og skal ifølge de undersøkelsene som er gjort så langt, være like bra som simuleringene legene har hatt tidligere.

VR-teknologi gir oss en unik mulighet til å fjerne de begrensningene de fysiske omgivelsene har, forteller overlege og prosjektleder, Athanasios Xanthoulis.

Tidligere har legene øvd med både dukker og markører når de har trent. Men det krever en del ressurser og mye plass.

Målet er at de ferske legene skal få tid til å øve mer nå som de har VR-brillene.

– Det er kanskje første gang de møter syke pasienter som legges inn akutt. Det er en ganske skummel opplevelse. Det er et stort ansvar de sitter med. Så vi håper at vi kan trygge dem mer og gjøre dem mer kompetente i rollen sin, sier Xanthoulis.

– Vi håper å skaffe oss erfaring med denne teknologien. Hvis resultatene er gode og brukerne er fornøyde, så kan vi eventuelt bruke det på andre områder senere, sier Xanthoulis.

Athanasios Xanthoulis står utenfor akuttmottaket ved Sykehuset Levanger

Overlege Athanasios Xanthoulis mener det bortimot bare er fantasien som setter begrensninger for hva de kan bruke VR-brillene til.

Foto: Vegard Woll / NRK

– Mer tid til øving

Den nyutdanna legen har hatt en del simuleringer med dukker før hun begynte på mennesker. Nå håper hun VR-brillene skal gjøre det lettere å få enda mer mengdetrening.

– Simuleringer gjør man veldig sjelden, egentlig. Man har ikke muligheten til det så mye i studiet og ikke mens man er på jobb. Her kan man gjøre det etter jobb et kvarter og så er man ferdig og kan dra hjem, sier Aspli.

Hun har prøvd VR-briller tidligere også. Da gikk det ikke like bra med «pasientene»

– Det var sånn skytespill, sier hun og ler.

Sigrid Aspli viser fram VR-settet som hun kan bruke når hun skal øve

Sykehuset sier at det koster en tredjedel å øve ved hjelp av VR-brillene sammenligna med simuleringer med dukker og markører.

Foto: Eivind Aabakken / NRK

Les også Slik møtes kollegaene når ny trafostasjon bygges i Stjørdal

Arne Morten Kammen