Hopp til innhold

Sykehus ga henne dødsdommen – isteden var hun deprimert

Fylkeslege Jan Vaage i Sør-Trøndelag mener St. Olavs Hospital ga en kvinne i 50-årene uforsvarlig behandling. Sykehuset ga familien beskjed om at hun ville dø i løpet av kort tid, mens hun i virkeligheten var dypt deprimert.

St. Olavs Hospital

St. Olavs Hospital stilte helt feil diagnose på en kvinne i 50-årene, og får nå kritikk av fylkeslegen i Sør-Trøndelag.

Foto: St. Olavs Hospital

Sykehuset mente hun kunne ha en eller flere alvorlige nevrologiske sykdommer, og kvinnens familie fikk beskjed om at hun ikke hadde lenge igjen å leve.

– Vi mener sykehuset ikke har tenkt godt nok på alternative diagnoser i utredningen og behandlingen av denne pasienten, sier fylkeslege Jan Vaage i Sør-Trøndelag til NRK.

Angst og depresjon

Fylkeslege Jan Vaage

Jan Vaage er fylkeslege i Sør-Trøndelag.

Foto: privat

Kvinnen hadde i flere år hatt angst og depresjon, noe som fastlegen hennes fulgte opp. I mars 2013 ble hun dårligere, og ble innlagt ved nevrologisk avdeling ved St. Olavs Hospital for nærmere undersøkelser.

Der fant de ut at hun kunne være dement og ha den hjernesvinnende og dødelige Creutzfeldt-Jakobs sykdom. Familien fikk dermed beskjed om at hun ikke hadde lenge igjen.

Hun ble sendt til sykehuset på Røros for smertelindrende behandling, men der kviknet hun til. Kvinnen ble sendt tilbake til St. Olavs Hospital for ny vurdering, men etter bare to timer ble hun returnert til Røros med uendra diagnose.

– I min tid som pasientombud gjennom åtte år har jeg ikke vært borti en lignende sak, sa pasientombud Elin Hagerup til NRK da saken ble kjent i mai i år. Familien klaget på behandlingen av kvinnen, og Hagerup sendte klagen videre til fylkeslegen.

I full jobb

I ettertid viste det seg at den kvinnelige pasienten bare var dypt deprimert, og i dag er hun frisk og tilbake i jobb.

– Det er her gitt en informasjon som var tuftet på et svakt grunnlag, og som ikke var i tråd med hvor sikker sykehuset var. Det foreligger en rekke beskrivelser av en endring av tilstanden som vi synes det er veldig merkelig at ikke sykehuset har tatt med i betraktning, sier fylkeslege Jan Vaage til NRK.

Nå skal pasientskadenemnda vurdere om kvinnen har krav på erstatning. St. Olavs Hospital beklager det som har skjedd.

– Satt litt fast

Geir Bråthen, St. Olavs

Geir Bråthen er sjef for nevrologisk senter ved St. Olavs Hospital.

Foto: St. Olavs Hospital

– Undersøkelsen burde ha vært langt mer grundig i lys av den informasjonen som kom fra Røros. Tilfeldigvis var det den samme legen som undersøkte henne, og det kan hende at vedkommende satt litt for fast i tidligere vurderinger til å kunne løfte blikket og tenke på nytt, sier overlege og sjef ved nevrologisk avdeling ved St. Olavs Hospital, Geir Bråthen.

– Vår oppgave er å stille presise diagnoser som er veldig kompliserte. Også når det er sammensatte og vanskelige lidelser skal vi klare det, og i dette tilfellet har vi ikke gjort det godt nok. Det må vi bare beklage, sier Bråthen.