Hopp til innhold

Sykehus stolte ikke på egen lege - likevel fikk han jobbe i 12 år

Til tross for at St. Olavs hospital mente at legen gjorde jobben sin på en uforsvarlig måte, fikk han fortsette i jobben i 12 år.

AHL-senteret ved St. Olavs Hospital

Patologen jobbet på St. Olavs hosptial i Trondheim i 12 år før sykehuset meldte fra til helsemyndighetene. Illustrasjonsfoto.

Foto: Ole Kr. Tangen

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

En patolog ved St. Olavs hospital ble kontrollert av ledelsen i 12 år fordi sykehuset var redd for at han utgjorde en fare for pasientene.

– Han oppførte seg på en sånn måte i arbeidssituasjonen at vi veldig tidlig begynte å kontrollere, sier klinikksjef ved Laboratoriemedisinsk klinikk, Trond Jacobsen til NRK.no.

Kolleger måtte dobbeltsjekke jobben han gjorde, men først da han sa opp jobben i oktober i fjor varslet sykehuset fra til helsemyndighetene.

– Spesielt lang tid

– Når det har vart over så lang tid som 12 år betyr det at vi mener vi har hatt god kontroll hele tiden, sier Jacobsen.

Klinikksjefen forklarer at feilene aldri var graverende nok til at patologen kunne bli sparket, og at sykehuset hele tiden håpet på at han skulle bli bedre og innordne seg.

Patologen skal blant annet ha nektet å samarbeide med andre, og da han sluttet varslet ledelsen Helsetilsynet, for å advare andre sykehus.

Nå skal Statens Helsetilsyn vurdere om mannen skal få beholde legelisensen.

– Det er ikke uvanlig i de alvorlige tilsynssakene vi får når det gjelder spørsmål faglig forsvarlighet at man har hatt oppfølging av kollegaer over tid. Men det er kanskje litt spesielt at det har gått så lang tid i denne saken, sier seniorrådgiver Åsmund Edvardsen i Helsetilsynet Sør- Trøndelag til NRK.no.

Oppdaget feildiagnoser

Mannen ble ansatt ved St. Olavs hospital i 1999, og jobbet blant annet med å analysere vevsprøver for å påvise ulike sykdommer.

Sykehuset mener han har gjort jobben på en uforsvarlig måte, og sier de har avslørt gjentatte feil og mangler i diagnostiseringsarbeidet. De synes også at han var for opptatt av begrensede problemstillinger ved analysene.

Fra 2001 reduserte de arbeidsoppgavene hans, og kontrollerte resultatene nøye.

– Han hadde en avvikende arbeidsform, og konsulterte nesten aldri andre kolleger slik vi vanligvis gjør. Derfor synes vi det var nødvendig å kontrollere arbeidet hans for å ivareta pasientenes sikkerhet, sier Jacobsen.

– Aldri fare for liv og helse

Likevel mener de at det aldri var fare for pasientenes liv og helse.

– Han har hatt en jobb som har utgjort en mulighet for fare, men kontrollsystemene våre har forhindret at det har oppstått noen svikt. Vi har gått igjennom alle avvik som er rapportert om ham, og vi har ikke avdekket alvorlige feil, sier Jacobsen.

Nekter for uforsvarlig praksis

NRK har ikke fått tak i patologen, men overfor Helsetilsynet har han avvist påstandene om uforsvarlig praksis.

– Han mener selv at det ikke faglig grunnlag for å si at han har drevet uforsvarlig, og at han ikke har flere feil enn de andre patologene på sykehuset. Han mener at saken dreier seg om et dårlig arbeidsmiljø, sier Edvardsen.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.