Sykehjem bygd uten mulighet for kjøling

Ingen av sykehjemmene i Trondheim har luftkjøleanlegg, heller ikke de helt nye.

– Merkelig, sier kommunalråd for Høyre, Tone Stav.

Ilsvike Helse- og velferdssenter

I sommer fant Lennart Lund moren sengeliggende inne i omsorgsboligen i 37,5 varmegrader. Flere sykehjem hadde problemer under sommerens hetebølge.

Foto: Henrik Sundgård

Helge Garåsen

– Å installere kjøleanlegg vil være vil være en betydelig investering som må foregå over mange år hvis man skal klare å gjennomføre det, sier Garåsen.

Foto: Form Kallestad / Scanpix
Tone Stav

Tone Stav mener teknologibyen Trondheim bør klare å installere kjøleanlegg i tillegg til de allerede eksisterende ventilasjonsanleggene.

Foto: Anders Ulvolden

Mange pårørende var fortvilet under hetebølgen i Trøndelag i sommer. En av disse var Lennart Lund som målte 37,7 varmegrader inne i morens omsorgsbolig.

LES OGSÅ: Eldre kollapser i varmen

Både sykehjemmene og velferdssentrene i Trondheim mangler luftkjøleanlegg. Situasjonen er den samme også hos de helt nye sykehjemmene.

– Det sier litt om hvor lite forberedt vi er på slike varmebølger i vår region. I planleggingen av byggene tenkte man ikke på dette som et problem, sa kommunalråd i Trondheim, Helge Garåsen til NRK i sommer.

– Vi må lære

Situasjonen på sykehjemmene ble tatt opp på formannskapsmøtet i Trondheim tirsdag.

– Vi må prøve å lære litt av det vi erfarte i sommer. Avskjerming fra sola, bruk av vifter og flytting av pasienter der det er varmest må gjennomføres så raskt som mulig. Det er de passive tiltakene som er gjennomførbare på kort sikt, sier Garåsen.

Kommunalråden peker på at det er komplisert å bygge kjøleanlegg inn i ventilasjonssystemene som allerede er der.

– Driftsmessig er det også kostbart i forhold til bruk av strøm og klimautslipp. Det er også et spørsmål om det er en fornuftig investering i forhold til miljøet vårt.

LES OGSÅ: Så varm blir bilen i løpet av minutter

Sårbart for de eldre

Høyres kommunalråd i Trondheim, Tone Stav synes det er merkelig at det skal være vanskelig å gå til kjøleanlegg.

– Jeg synes det er merkelig at dette ikke skal være mulig å gjennomføre i teknologibyen Trondheim. 30 grader på natta for en sykehuspasient er sårbart og helt annerledes for de enn for oss, sier Stav.