Syk datter strandet i Spania

Mange hundre trønderske turister kommer seg ikke hjem fra ferie som følge av askeskyen over store deler av Europa.

Innstilte fly på Værnes.
Foto: Tor Aage Hansen / NRk

Anne Brit Bache Wilhelmsen i Trondheim forsøker nå å finne alternativ transport for datteren som er strandet på østkysten av Spania. Datteren er syk og avhengig av livsviktig medisin. Hun skulle ha reist med Norwegian til Værnes i ettermiddag. Wilhelmsen etterlyser bedre informasjon og mer hjelp fra flyselskapet. – De kan ikke bidra med hjelp, og ber oss ordne med transport på egen hånd fra Spania. Jeg synes ikke det er godt nok, sier hun til NRK.

– Trenger medisiner

Tusenvis av turister er strandet som følge av flyforbudet over store deler av Europa. Wilhelmsens 26 år gamle datter er hjertesyk, og er avhengig av livsviktige medisiner, og det haster med å komme hjem. – Vi er jo nervøse for hva som kan skje, sier hun.

Markedssjef Åsta Bråthen i Norwegians sier de råder datteren til å oppsøke lege i Spania, og legen må så vurdere om hun er stand til å reise den lange veien hjem, langs landeveien. Bråthen sier selskapet ikke har kapasitet til å hjelpe kunder med å finne alternative transport.

Forsikringsselskapene

– Folk må ta kontakt med forsikringselskapet sitt. De fleste selskapene har sagt at situasjonen er så spesiell at de vil strekke seg svært langt for å hjelpe. De har i utgangspunktet en dekning som går utover det flyselskapene har, sier Bråthen.

Familien i Trondheim etterlyser bedre informasjon, og ønsker at flyselskapet tar mer ansvar for passasjerer som er strandet. – Vi får ingen hjelp, og det er et tankekors, synes jeg, sier hun til NRK.