Svineinfluensa i Trondheim

Det første tilfellet av svineinfluensa er påvist i Trondheim. Pasienten er en mann i 30-årene som kom hjem fra USA i forrige uke.

En doktor gjør tester for å påvise svineinfluensa
Foto: STRINGER/MEXICO / REUTERS

Mannen ble febersyk på hjemreisedagen. Han har fått oppfølging fra sin fastlege, og har bare hatt milde symptomer som hoste og lett feber.

- Situasjonen er rolig, det er ingen dramatikk, sier assisterende kommuneoverlege i Trondheim, Leif Edvard Muruvik Vonen til NRK.

Mannen er nå frisk igjen, opplyser Trondheim kommune i en pressemelding.

- Heller ikke noen i hans familie og venner har blitt syke, sier Muruvik Vonen.

Begrenser smittespredning


Helsetjenesten har et ansvar for å begrense smittespredningen i nærområdet.

- Vi sørger for at pasientens nærmeste krets, privat og på arbeid, får tydelig informasjon. Hvis de får feber de nærmeste dagene bør de holde seg hjemme og kontakte sin fastlege på telefon for å få videre råd og hjelp, sier assisterende kommuneoverlege, Leif Edvard Muruvik Vonen.

Den nye influensaen har fortsatt karakter av en mild luftveisinfeksjon med noe feber. Viruset meldes å være litt mer smittsomt enn vanlig influensavirus, og vi må forvente å få flere tilfeller i tiden som kommer.

Folkehelseinstituttet mener det er sannsynlig at det først blir enkelttilfeller eller små utbrudd lokalt, og senere en smittebølge utpå høsten eller vinteren.