Hopp til innhold

Svette damer var uestetisk

Tøffingen Molla Bjurstedt Mallory er en av Norges mest suksessfulle idrettsutøvere, og var superkjendis i USA. Her hjemme er hun så godt som ukjent.

Molla Bjurstedt Mallory

Molla Bjurstedt Mallory fra Mosvik i Nord Trøndelag satte en ny standard i internasjonal kvinnetennis.

– Det ble ansett som uestetisk for damer å svette, sier lokalhistoriker og tennisentusiast Åke Jünge.

Det virker ikke som om Anna Margrethe «Molla» Bjurstedt Mallory brydde seg særlig mye om det. Den høyreiste sterke dama gikk ut på banen med planer om å vinne.

Og det gjorde hun. I 1912 tok hun hjem Norges første OL-medalje for kvinner under lekene i Stockholm.

Senere gikk hun hen og vant grand slam turneringa US-open hele åtte ganger.

Åke Jünge

Åke Jünge mener norsk idrettshistorie bør heve blikket fra skisporet og vie større plass til Molla Bjurstedt.

Foto: Juliet Landrø / NRK

– Det er en enestående prestasjon for en norsk idrettskvinne, det er bare såvidt man tror det, sier Jünge entusiastisk.

I tillegg til amerikanske Chris Evert er hun den eneste kvinna noen sinne som har vunnet US-open fire år på rad.

Killerinstinkt

Molla Mallory, som hun ble hetende etter at hun gifta seg med amerikaneren Franklin Mallory, var en pioner på tennisbanen.

Hun var mild og snill, men på banen ble hun et udyr.

Åke Jünge om Molla Bjurstedt

Hun var blant annet pådriver for at tennisskjørtene ble heist fra anklene til litt under kneet, slik at kvinnene fikk mer bevegelsesfrihet, og spilte med en teknikk som ligner dagens spillestil.

Klikk på ikonene for å lese om flere norske førstedamer. Under kan du lese at Molla ble skikkelig irritert på andre tenniskvinner.

– Hun klaget over at damer ikke hadde den rette instillinga, at de bare klasket ballen over nettet. Det kaller jeg ikke tennis, skal hun ha sagt.

Når Molla gikk ut på banen, derimot, sies det at den milde dama ble forvandlet til et udyr.

– Hun mente kvinner måtte svette og arbeide hardt for å vinne og slå så hardt de bare klarte. Med det killerinstinktet var hun en pioner på tennis på verdensbasis, sier Jünge.

Drama på banen

Molla spilte det Åke Jünge kaller defensiv sikkerhetstennis. Hun holdt seg langs grunnlinja og slo og slo ballen over nettet til hun fikk ballen over én gang mer enn motspilleren.

Hun hadde også fokus på å plassere ballen, slik at hun slet ut motspilleren som måtte løpe fra side til side for å returnere ballen.

Suzanne Lenglen

Franske Suzanne Lenglen var en av Mollas største rivaler. Og det sies at hun senere minnet Molla på at hun hadde en stygg hoste den ene gangen Molla slo henne. Molla skal ha sagt at Lenglen til og med slo ballen hardere enn det hun selv gjorde.

– Det er samme stil som blant andre Bjørn Borg og Raphael Nadal, og den vinnede spillestilen de siste 30-40 åra, mener Jünge.

Hennes største seier var mot verdensstjerna Suzanne Lenglen fra Frankrike i USA-mesterskapet i 1921.

Molla kjørte på med harde baller som vanlig, og ledet 2-0 (40-0) da Lenglen begynte å hoste. Lenglen begynte plutselig å gråte og sa til dommeren at hun var for syk til å fortsette. I følge forfatterene av boka «The Story of Women's Tennis» er det det mest sensasjonelle dramaet som har utspilt seg på en tennisbane.

Tennisforbundet i USA anklaget henne nemlig for å spille syk, mens det franske tennisforbundet på sin side trodde på henne.

Men så gikk visepresidenten i det franske tennisforbundet mot sine egne. Han mente at Lenglen var i fin form, og at hun ble slått av en bedre motstander den dagen.

– Jeg er amatør

Molla Bjurstedt Mallory var såpass berømt i USA, at det ble avisoppslag da hun fikk seg jobb i en sportsbutikk noen år etter at hun la opp på grunn av en kneskade.

Til avisa Rochester Evening Journal sier hun at hun anså seg selv om en amatør i tennisverdenen.

Ingen har noen gang sett henne utslitt etter en hard match. Sliten er et ord hun aldri har lært seg.

The New York Times, 27. februar 1916

– Jeg spilte for spillets skyld, ikke for pengene, sier hun til avisa 24. juni 1932. Hun forklarer at hun har begynt å jobbe fordi hun er blakk og at mannen er dårlig etter en trafikkulykke.

Mannen hennes, Franklin Mallory, var ikke spesielt fornøyd med det utsagnet og skal ha sagt at «Børsmeglere på Wall street aldri er blakke, det hender bare at de har litt lite penger.»

– Skam at hun ikke er kjent i Norge

Til tross for at hun var rangert som en av de ti beste tennisspillerne i verden gjennom hele 1920-tallet er det få i Norge som har hørt om en av våre største internasjonale idrettsstjerner.

Tennis for Women

Boka Tennis for Women, av Molla Bjurstedt og Samuel Crowther ble utgitt i nytt opplag i 2009.

Foto: skjermdump fra amazon.com

– På verdensbasis er det ikke mange som driver med ski, men tennis er en av de største individuelle idrettene som fins. Det var det på den tida også, påpeker Jünge.

I USA er Molla fortsatt et kjent navn i tennis, litt fordi boka hun ga ut sammen med journalisten Samuel Crowther, fortsatt blir utgitt i nye opplag.

Den franske rivalen hennes, Suzanne Lenglen, har derimot fått den største tennisarenaen i Paris oppkalt etter seg, påpeker Jünge med hint i stemmen.

– Norge er jo ikke noen tennisnasjon, men Molla burde i det minste få en arena i Oslo med navnet sitt på. Og så kunne de lagd en installasjon med en tennisracket i Mosvik der hun ble født, mener han.

Han syns ikke det er noe hinder at Mosvik allerede har en stor idrettsstjerne.

– Det er god plass til både Petter Northug og Molla Bjurstedt Mallory der.

I dette klippet kan du såvidt se Molla i aksjon i 1929:

Siste fra Trøndelag