Sverre fikk uventet nærmøte med skogens konge

Sverre fikk et minne for livet da han gikk bort og klappet og matet elgen som stod ved veien da han kom kjørende fra Meråker i Nord-Trøndelag.

elgen

Sverre Dahlen Aspenes kom helt inn til elgen som stod og spiste ved et jorde langs veikanten.

Foto: Kjersti Dengerud

– Det var utrolig spesielt, sier 19 år gamle Sverre Dahlen Aspenes fra Skatval i Nord-Trøndelag om opplevelsen han hadde langs veien i slutten av påska.

Det var Adresseavisen som først omtalte saken.

Sammen med kjæresten, Kjersti Kvistad Dengerud og hennes søster kom de kjørende på vei hjem fra skitur i Meråker da de plutselig fikk øye på en elg som stod ved et jorde.

– Det så ut som den stod der og koste seg, så vi stoppa bilen for å se litt på den. Da den ikke løp av gårde, tenkte vi at vi kunne prøve å komme nærmere, sier Dahlen Aspenes til NRK.

Sverre fikk et minne for livet da han gikk bort og klappet og matet elgen som stod ved veien da han kom kjørende fra Meråker i Sør-Trøndelag.

Foto: Kjersti Kvistad Dengerud

Matet og klappet den

Han forsøkte å gå bort til elgen som bare fortsatte å spise. Da den ikke gjorde tegn til å løpe, tenkte Dahlen Aspenes at han kunne prøve å mate den.

– Jeg glemte meg litt egentlig, for jeg ble så ivrig på å komme nærme, så jeg tok tak i noe granbar som jeg gav den. Jeg har aldri i mitt liv opplevd noe lignende, sier han.

Da elgen spiste fra hånda hans, tenkte Skatvalingen at han kunne prøve å klappe den.

– Den reagerte ikke på at jeg strøk den på hodet. Det var som å klappe en hest eller en ku.

Den sjeldne seansen ble dokumentert av kjæresten, Kjersti, og elgen reagerte heller ikke på at hun og søsteren kom nærme.

Ekspert mener elgen er ensom

I ettertid har Dahlen Aspenes lurt på hvorfor han fikk komme så nære den rolige elgen og har en teori om at den kanskje ikke var helt frisk.

– Det kan jo være hjortesyke eller noe. Jeg vet at det har blitt påvist i Selbu nå, og et av symptomene er at dyrene ikke skyr mennesker, sier han.

Zoolog Roar Solheim

Zoolog Roar Solheim ved Agder naturmuseum.

Foto: Privat

Ved Agder naturmuseum har zoolog Roar Solheim et annet syn på hvorfor elgen var så kontaktsyk.

– Dette virker som en ventet reaksjon fra en elgkalv som nettopp har blitt avvist av eller mistet sin mor. De er veldig forvirret og kanskje litt lei seg, og kan være temmelig uredde. Kanskje satte den pris på nærkontakten i denne situasjonen, forklarer Solheim.

Han forteller at det ikke er grunn til å spekulere i om dyret er sykt.

– Om noen uker ville den trolig ha vært mer skeptisk og trukket seg unna. Dessverre blir slik uredd oppførsel hos unge dyr svært ofte mistolket som at noe er galt med dyret, sier Solheim.