Svensk lege engstelig for Northug

Den svenske legen Stefan Branth frykter for Petter Northugs langrennsframtid.

Petter Northug

Svenskene er redde for formen til Petter Northug.

Foto: Wiklund, Anders / SCANPIX

Det skriver den svenske avisen Expressen.se i dag.

Langt bak Hjelmeset

Søndag ble Petter Northug åttendemann i norgescupen i Meråker. Han var 40 sekunder bak vinneren Odd-Bjørn Hjelmeset, og den svenske avisa skriver at Northus comeback etter sykdommen var direkte mislykket.

Per Elofsson

Per Elofsson måtte slutte som langrennsløper.

Foto: Anders Wiklund / SCANPIX / SCANPIX

Men ifølge Northug og hans stab fungerer det etter planen, men legen som jobbet med den svenske løperen Per Elofsson for ti år siden, er bekymret for Northug.

– Jeg er kritisk til treningsopplegget, og det virker som han har trent for mye. Dette kan ødelegge VM i Holmenkollen for Northug, mener Stefan Branth.

* Varsler storform

Til Davos

For i dag reiser Northug til Sveits på høydeopphold sammen med det norske landslaget. Dette gjøres som en forberedelse til verdenscupen i Davos.

Den norske skiledelsen mener Northugs fysiske form er under kontroll, men legen Stefan Branth, som til daglig jobber ved Akademiska universitetssjukhuset i Uppsala, er av en helt annen opfatning. – Jeg er urolig for Northug og kritisk til høydeoppholdet, sier han til Expressen.

Elofsson måtte slutte

Branth arbeidet tett med Per Elofsson som ble overtrent i 2002, og som senere måtte slutte som langrennsløper.

Nå sammenligner han de to langrennsløperne. – Det er en veldig stor risiko for å bli overtrent for en person i hans posisjon, sier Branth.

Så spør Expressens journalist hva han synes om at Petter Northug nå drar på høydeopphold? – Å hjelpe meg. Det høres ikke bra ut. Det er den tøffeste treningen du kan utsette deg for, og om man tror man skal få mer trykk i beina gjennom å trene så hardt når man allerede er sliten, så tror man feil, sier den svenske legen.

– Begynnelsen til slutten

Branth sier dette kan ødelegge Northugs VM-planer i Holmekollen senere i vinter. – Ja, i verste fall kan dette være begynnelsen til slutten for Northug, sier Stefan Branth.

Men den norske sportssjefen Åge Skinstad sier Northug ikke skal trene så hardt i Sveits. – Han kommer til å trene veldig forsiktig når han kommer opp i høyden. Det gjør man ofte når man har hatt en tøff periode og ikke har vært helt i form, sier Skinstad til Expressen.