Hopp til innhold

Sveitsisk par donerer millioner til museum

Gjennom mange tiår år har et styrtrikt sveitsisk ektepar gitt millioner av kroner til museer og annen kulturformidling i Norge. – De to har betydd alt, sier museumsdirektør.

Vinter på Sverresborg
Foto: Hans H. Bjørstad

Norgesvennene Monica og Pierre Chappuis har blant annet gitt 50 millioner kroner til Sverresborg, Trøndelag Folkemuseum.

– De to har betydd alt for Sverresborg, som har blitt et av landets største og mest moderne friluftsmuseer. Det var ikke situasjonen den gangen Monica og Pierre tok kontakt, sier direktør ved museet, Torunn Herje.

Leste om museet i norsk blad

Minca Chappuis og Perre Chappuis

Sveitsiske Monica og Pierre Chappuis har et hjerte og en lommebok som banker for norsk kultur.

Foto: Sverresborg, Trøndelag Folkemuseum
Sverresborg

Nybygget ved Sverresborg ble realisert ved hjelp av det generøse ekteparet.

Foto: Linda Bjørgan / NRK

Historien starter med at Monica, som hadde begynt å lære seg norsk, tidlig på 1980-tallet leste en artikkel i A-magasinet om Sverresborg museums økonomiske problemer. Fordi ekteparet i Norge hadde funnet en bevissthet om røtter og kulturarv, ville de gjerne hjelpe museet.

– Jeg skrev et brev, fikk svar, og vi bestemte oss for å hjelpe til, sier nå 80 år gamle Monica Chappuis til NRK.

Slik begynte samarbeidet, som opp gjennom årene har ført til blant annet gjenreising av gamle hus, administrasjonsbygg og ikke minst et nytt publikums- og utstillingsbygg på 3400 kvadratmeter.

Monica og Pierre hadde reist mye i Norge, men aldri vært i Trøndelag før kontakten med Sverresborg ble etablert. Nå har de besøkt museet flere ganger, og direktøren har også besøkt Monica i Sveits.

Støttet folkemusikk fra Gudbrandsdalen

Chappuis-paret falt pladask for Norge da de var på ferie i Gudbrandsdalen på 70-tallet, og har også bidratt til kulturen der.

Lesja bygdemuseum har mottatt økonomisk støtte. Det har også felespilleren Knut Kjøk. Etter å ha gitt ut en plate med norsk folkemusikk mottok han et brev fra ekteparet, hvor de skrev at de ønsket å betale for hans neste plateinnspilling.

– Jeg trodde først det var tull, sier Kjøk.

Han skrev imidlertid tilbake, og fikk finansiert de to neste plateutgivelsene sine. I tillegg ga de ham et femårig stipend for å skrive bøker om slåtter fra Gudbrandsdalen.

– Jeg er grenseløst takknemlig for det Monica og Pierre har gjort, sier han.

Jeg vet ikke om tilsvarende eventyrlige historier i moderne tid - verken i Trøndelag eller resten av landet - og som i tillegg har betydd så mye for så mange mennesker

Fylkesordfører Tore O. Sandvik

Finansierer «Nattmannhuset»

Nattmann-huset

Dette bildet ble tatt av nattmanhuset på 1960-tallet. Nå skal det gjenreises på Sverresborg.

Foto: Sverresborg museum

Sverresborg museum har en bygdeavdeling og en byavdeling med bygninger fra Trondheim sentrum. Den eldste bygningen er Haltdalen stavkirke, som ble bygget på 1170-tallet.

Publikumsbygget, som ble 50 prosent finansiert av ekteparet Chappuis, førte til en publikumsøkning på over 65 prosent i åpningsåret 2000.

– Nå er vi i gang med et nytt, stort samarbeidsprosjekt, sier museumsdirektør Herje.

Hun sikter til gjenreisingen av «Nattmannhuset» på museets eiendom. Huset var Trondheims mest forhatte, og tilhørte byens nattmenn på 1700-tallet.

– Vi har fått midler til å realisere et prosjekt vi har drømt om lenge. Det er et bittelite hus, men det er kanskje det huset på Sverresborg som har den sterkeste historien i veggene.

– Penger gir ansvar

Bak ekteparets sjenerøsitet ligger en følelse av at penger forplikter, samt deres oppfatning av at Norge - i motsetning til Sveits - er dyktig til å ta vare på sine tradisjoner.

– Jeg føler takknemlighet for alt det fine og gode jeg alltid opplever i Norge, sier Monica Chappuis.

– Vi vet at vi er heldig stilt. Men samtidig synes vi at det å ha penger medfører ansvar. Vi føler at vi har pengene til låns, og at vi må bruke dem på andre.

Barneutstilling Sverresborg Folkemuseum

Folkemuseet har også store utstillingslokaler inne i nybygget.

Foto: Sverresborg Trøndelag Folkemuseum / Privat