SV-dominans i bjørneland

Landets eneste kvinnelige SV-ordfører finner vi i Namskogan. Her har Kari Ystgård vært ordfører i fire år.

Bjørnunge

Bjørnene i Namsskogan familiepark er kommunens største attraksjon.

Foto: Trond Leirvik

Totalt har partiet bare fem ordførere i hele landet, og SV har dominert fjellkommunen i 20 år.

Startet med Ryan

– Det begynte med at vi ville ha Inge Ryan som ordfører. Siden har vi vært i posisjon hele tiden. Enten med ordfører eller varaordfører, forteller hun.

Kari Ystgård

Kari Ystgård er landets eneste kvinnelige ordfører fra Sosialistisk Venstreparti.

Foto: Privat

Kari Ystgård har vært ordfører i fire år. SV fikk 22 prosent av stemmene sist, og gjennom samarbeid i kommunestyret ble hun landets eneste kvinnelige SV-ordfører.

Hun vil gjerne fortsette i jobben, men den jobben vil også 35 år gamle Stian Brekkvassmo ha. Han kommer fra næringslivet og er Arbeiderpartiets ordførerkandidat i Namsskogan.

Satser på gründere

– Vi vil ha en forandring. Vi vil satse mer på gründere og folk som vil skape verdier i kommunen, sier han.

På 1980-tallet fikk Ap over 50 prosent av stemmene i Namsskogan. Så mange stemmer får de nok ikke denne gangen. Brekkvassmo vil ha større stolthet blant innbyggerne i kommunen, og han vil være en tydelig ordfører.

Stian Brekkvassmo

Stian Brekkvassmo vil gjerne bli ordfører i Namsskogan.

Foto: Espen Sandmo, NRK

– Jeg vil være en mer tydelig ordfører, og jeg vil at vi som bor i Namsskogan skal være stolte av kommunen vår. På den måten kan vi få folk til å flytte tilbake til kommunen, mener han.

Folketallet stabilisert

Kari Ystgård og SV mener de har styrt Namsskogan godt de fire siste årene.

– Vi har klart å stabilisere folketallet, og nå må vi satse enda mer på husbygging og ny næringsvirksomhet, lover Ystgård.

Og hun har stor tro på at de rike mineralforekomstene i Indre Namdal vil sikre framtida for hjemkommunen.

– Ja, i hele Indre Namdal er det rikte mineralforekomster. Jeg er overbevist om at det vil bli ei svært viktig næring for oss i framtida, sier hun.

Håper på aplitten

De siste årene har det vært mye fokus på de rike aplittforekomstene i Namsskogan. Stian Brekkvassmo håper fortsatt på et gjennombrudd.

Gruveeventyr i Indre Namdal

– Det har vært sprettet mange champagne-flasker for aplitten. Jeg tror det er lurt å ligge litt lavt i terrenget til vi vet at dette kan selges, sier han.

Mandag skal det altså avgjøre, og Ystgård mener hun fortsatt har mye ugjort i ordførerstolen.

– Fire år er ikke nok for SV. Vi vil gjerne fortsette i Namsskogan, sier hun.

Video fra Trøndelag

Nå åpner over fire mil med nye skuterløyper i Tydal. Kommunen er den første som åpner løyper for rekreasjonskjøring i Sør-Trøndelag.
Arnt Helge Volden gjorde et oppsiktsvekkende funn da han gikk seg på et hvalbein i Agdenes. som trolig er mellom 8000-12000 år gammel i Agdenes
Trøndere har alltid satt pris på en god kopp kaffe, men for 20 år siden ble vi introdusert for en ny smaksopplevelse - siden da har det dromedar kaffebar blitt en stor og sentral del av Trondhjems kaffekultur .