Sunnere livsstil kan gi bønder lengre liv

Ny forskning viser at bønder har en livsstil som kan gi dem et lengre liv enn andre. 4000 nordtrønderske bønder har vært med i undersøkelsen.

Traktor teiknar opp

Bønder lever ofte et sunnere liv enn mange andre, og kan derfor få et lengre liv.

Foto: Åsta Urdal / NRK
Espen Sandmo
Journalist

Det er Jon Magne Letnes som er førsteforfatter av forskningsartikkelen som er basert på data fra over 30.000 nordtrøndere i den andre store helseundersøkelsen i fylket, skriver Trønder-Avisa.

– Overrasket

– Jeg er overrasket over resultatene, sier Letnes til avisa.

Han har kommet fram til at bønder har bedre forutsetninger enn de fleste andre yrkesgrupper til å leve et langt liv.

– Bare dem med den høyeste utdanningen og inntekten kom bedre ut enn bøndene, fortsetter Letnes som nylig fikk artikkelen publisert i tidsskriftet British Medicin Journal Open. Artikkelen er basert på en studie av depresjoner og dødelighet.

Forskeren peker på at bønder er mer fysisk aktive enn mange andre, de røyker mindre, og alkoholproblemer er ikke like utbredt som i andre yrkesgrupper.

Psykiske problemer

Men psykiske problemer er ofte et større problem hos bønder, enn hos andre grupper.

– De jobber hardere, og får dårligere betalt enn mange andre. Innsatsen står ikke nødvendigvis i forhold til belønningen, sier professor i sosialmedisin, Steinar Krokstad, til Trønder-Avisa. Han er medforfatter til artikkelen.

– Men bøndene ser ut til å tåle de psykiske utfordringene bedre enn andre. Årsaken kan være en sunnere livsstil, mener Jon Magne Letnes.

Artikkelen er basert på bidrag fra både St. Olavs Hospital, Sykehuset Levanger og HUNT forskningssenter.

Video fra Trøndelag

Nå åpner over fire mil med nye skuterløyper i Tydal. Kommunen er den første som åpner løyper for rekreasjonskjøring i Sør-Trøndelag.
Arnt Helge Volden gjorde et oppsiktsvekkende funn da han gikk seg på et hvalbein i Agdenes. som trolig er mellom 8000-12000 år gammel i Agdenes
Trøndere har alltid satt pris på en god kopp kaffe, men for 20 år siden ble vi introdusert for en ny smaksopplevelse - siden da har det dromedar kaffebar blitt en stor og sentral del av Trondhjems kaffekultur .