NRK Meny

Sunnere livsstil kan gi bønder lengre liv

Ny forskning viser at bønder har en livsstil som kan gi dem et lengre liv enn andre. 4000 nordtrønderske bønder har vært med i undersøkelsen.

Traktor teiknar opp

Bønder lever ofte et sunnere liv enn mange andre, og kan derfor få et lengre liv.

Foto: Åsta Urdal / NRK
Espen Sandmo
Journalist

Artikkelen er mer enn ett år gammel.

Det er Jon Magne Letnes som er førsteforfatter av forskningsartikkelen som er basert på data fra over 30.000 nordtrøndere i den andre store helseundersøkelsen i fylket, skriver Trønder-Avisa.

– Overrasket

– Jeg er overrasket over resultatene, sier Letnes til avisa.

Han har kommet fram til at bønder har bedre forutsetninger enn de fleste andre yrkesgrupper til å leve et langt liv.

– Bare dem med den høyeste utdanningen og inntekten kom bedre ut enn bøndene, fortsetter Letnes som nylig fikk artikkelen publisert i tidsskriftet British Medicin Journal Open. Artikkelen er basert på en studie av depresjoner og dødelighet.

Forskeren peker på at bønder er mer fysisk aktive enn mange andre, de røyker mindre, og alkoholproblemer er ikke like utbredt som i andre yrkesgrupper.

Psykiske problemer

Men psykiske problemer er ofte et større problem hos bønder, enn hos andre grupper.

– De jobber hardere, og får dårligere betalt enn mange andre. Innsatsen står ikke nødvendigvis i forhold til belønningen, sier professor i sosialmedisin, Steinar Krokstad, til Trønder-Avisa. Han er medforfatter til artikkelen.

– Men bøndene ser ut til å tåle de psykiske utfordringene bedre enn andre. Årsaken kan være en sunnere livsstil, mener Jon Magne Letnes.

Artikkelen er basert på bidrag fra både St. Olavs Hospital, Sykehuset Levanger og HUNT forskningssenter.

Video fra Trøndelag

Arne Sevaldsen fant Norges største gullklump under gullgraving i elva Gisna.

< (MUSIKK:Tittel: Find MeKomp.: Pete KelleherUtøver: Sigma + BirdyUtgitt: 2016Platem.: 3 Beat Productions 05037128223252Tid brukt: 0'21Arkinvnr.: NONRE653347HD0005Tittel: A summer romanceKomp.: Kåre GrøttumUtøver: Sigmund Groven + Tommy Reilly + Armon String QuartetAlbum: Music for two harmonicas (1976)Platem.: Polydor 2922 008Tid brukt: 0'15Arkivnr.: NONRO060783LP0104)
De siste årene har det blitt færre sjøfugler langs kysten. 
På Sklinna nord i Trøndelag leser forskerne økosystemet i skarvespy. Og kan makrellen kan være en nøkkel til å forstå det som skjer?